NOS Sport

Erik Dijkstra wint Nico Scheepmaker Beker voor beste sportboek van 2020

Erik Dijkstra heeft met zijn boek Ali was mijn vriend, over bokslegende Muhammad Ali, de Nico Scheepmaker Beker gewonnen voor het beste sportboek van 2020. Dit is zojuist bekendgemaakt tijdens een videobijeenkomst van de jury met de zes genomineerden.

Volgens de jury is het boek een fascinerend verslag, in zowel beeld tekst als beeld, van de ontmoetingen van sportfotograaf Guus Dubbelman met Ali. "Tevens is het een boek over de zwarte cultuur in Amerika en een interessante vriendschap."

De fotograaf wist op achttienjarige leeftijd door te dringen tot de entourage van de dan al wereldberoemde bokser. In de jaren die volgden heeft Dubbelman de bokser in goede en mindere tijden vastgelegd.

De vijfkoppige jury zegt dat schrijver Dijkstra zich "bewonderenswaardig" onzichtbaar heeft gemaakt, waardoor de persoonlijke ontmoetingen tussen fotograaf en sporter goed invoelbaar zijn. "Een must voor de sportliefhebbers, zelfs voor hen die niet van boksen houden."

'Ali is de man die begrijpt waar het om gaat wanneer hij met fotografen bezig is'

De jury stond onder leiding van voorzitter David Endt (sportjournalist en voormalig teammanager van Ajax) en bestond verder uit sporthistoricus Wilfred van Buuren en journalisten Rivkah op het Veld (NOS Sport), Marie-José Kleef en Ruurd Edens.

Andere genomineerden

Er waren nog vijf andere boeken genomineerd voor de prijs. Bas van Oort met IJsvogels, Nederlanse schaatsgekte over de grens, De Belgische oud-wielrenner Stig Broeckx met Zeg nooit nooit over het opkrabbelen na een valpartij die hem in coma bracht.

Natasja Weber en olympisch kampioen Sharon van Rouwendaal schreven Bruut. Dit boek gaat over de carrière van de zwemster. Vergeten Goud van Marian Rijk gaat over een andere zwemster die olympisch goud won, Rie Mastenbroek. Jurryt van de Vooren schreef met Door Wilskracht Zegevieren een boek over sport in de Tweede Wereldoorlog.

De Nico Scheepmaker Beker, vernoemd naar de overleden sportjournalist, werd in 2005 voor het eerst uitgereikt. Vorig jaar won Frank Heinen de prijs met Buiten de lijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl