Een oudere man krijgt een Pfizer-prik in Derby (eind maart)
NOS NieuwsAangepast

Studie: ouderen hebben meer antistoffen als ze tweede Pfizer-prik later krijgen

Ouderen die na twaalf weken de tweede Pfizer-prik kregen, maakten meer antistoffen aan dan mensen bij wie er drie weken tussen beide prikken zat. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van de Universiteit van Birmingham.

Er deden 175 mensen aan mee. Het onderzoek is nog niet door vakgenoten beoordeeld en nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Bij de onderzochte 80-plussers die de zogenoemde booster na twaalf weken kregen, was de hoeveelheid antistoffen uiteindelijk 3,5 keer zo hoog als bij leeftijdsgenoten die de tweede prik na drie weken kregen.

'Goed uitgepakt'

In het Verenigd Koninkrijk zat er eerst drie weken tussen de eerste en tweede vaccinatie. Die periode werd verlengd om meer mensen sneller een eerste inenting te kunnen geven. Ook in Nederland is dat gebeurd; hier is de termijn tussen eerste en tweede prik nu vijf à zes weken.

"Het heeft kennelijk goed uitgepakt", reageert hoogleraar Vaccinologie Anke Huckriede van de Rijksuniversiteit Groningen. "Je zou natuurlijk graag willen dat dit ook voor jongere mensen geldt. Daar is meer onderzoek voor nodig, en ook om te weten of de resultaten ook voor andere mRNA-vaccins gelden."

Het vaccin van Pfizer is een mRNA-vaccin, maar er zijn ook zogeheten vectorvaccins. Die werken anders. Meer weten? In deze video (uit januari) legt Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC het verschil uit:

Hoe werkt een coronavaccin?

Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer, spreekt bij het radioprogramma 1 op 1 van een "goed en heel interessant onderzoek". Wel zegt hij dat er meer onderzoek nodig is voordat geconcludeerd kan worden dat een langere periode tussen prikken daadwerkelijk de effectiviteit van het vaccin vergroot.

Hij wijst daarbij op het lagere aantal T-cellen dat bij de ouderen in het onderzoek is gemeten. T-cellen zijn cellen die het virus herkennen. "Als je twaalf weken wacht tot de tweede prik, dan heeft dat als voordeel dat het aantal antilichamen toeneemt. Maar het heeft ook een nadeel en dat is dat de T-cellen wat minder goed werken."

Kaptein zegt dat nog niet duidelijk is wat de onderzoeksresultaten betekenen voor de gewenste periode tussen twee prikken. Hij sluit bijvoorbeeld niet uit dat de periode die Nederland nu hanteert tussen prikken, precies de termijn is waarbinnen zowel de antilichaamrespons en de T-cel-respons goed is.

VWS: volledige aandacht

Naar aanleiding van het Britse onderzoek gaan het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM met elkaar praten, zegt een woordvoerder van het ministerie. "Het onderzoek van de Universiteit van Birmingham bevat nieuwe inzichten, dit heeft daarom onze volledige aandacht. Hierover gaan we dan ook in gesprek met het RIVM. Naar aanleiding hiervan kunnen eventuele vervolgstappen worden bepaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl