NOS Nieuws

'Pfizer sluist miljardenwinst weg via Nederland'

Vaccinproducent Pfizer sluist een groot deel van zijn winst weg via belastingparadijzen, waaronder Nederland, Luxemburg en Ierland. Dat meldt Follow The Money (FTM). In Nederland zou Pfizer zelfs helemaal geen belasting betalen, terwijl het bedrijf in Capelle aan den IJssel een kantoor heeft staan.

De Zuid-Hollandse plaats is de thuisbasis van de Nederlandse vennootschap van Pfizer, waar 220 mensen werken. Volgens FTM maakte de vennootschap de afgelopen tien jaar in totaal ruim 139 miljard euro winst en wordt er jaarlijks meer dan 36 miljard euro omgezet.

"Het gaat om enorme bedragen", zegt FTM-journalist Henk Willem Smits bij radiozender BNR. "En die winst is onbelast." Volgens hem is het Pfizer-kantoor in Nederland een soort "gigantische brievenbus-bv". Door legale fiscale constructies hoeft de vennootschap in Capelle niets af te dragen aan de Nederlandse schatkist.

Smits noemt het "schrijnend" dat overheden met belastinggeld Pfizer-vaccins inkopen, maar dat het bedrijf daar zelf "geen stuiver aan bijdraagt".

De farmaceut zegt in een reactie tegen FTM dat Pfizer in meer dan 150 landen over de hele wereld zaken doet. "Te allen tijde, en overal waar we actief zijn, houdt Pfizer zich aan alle boekhoud- en belastingwetten en betaalt het alle verschuldigde belastingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl