ADO-trainer Brood houdt geloof: 'Er gebeuren gekke dingen in de eindfase'

En ineens leeft ADO Den Haag weer. Lange tijd leek degradatie onafwendbaar voor de club waar het al heel het seizoen op het veld en daarbuiten onrustig is. Maar met nog twee duels te gaan - donderdag en zondag - maakt ADO zich op voor de ultieme ontsnapping. "In de eindfase gebeuren altijd gekke dingen", klinkt het in Den Haag.

De spanning onderin de eredivisie is ongekend. Vijf ploegen zitten binnen vijf punten van elkaar en vechten voor lijfsbehoud. De onderste twee zullen rechtstreeks degraderen, de nummer zestien speelt play-offs. ADO staat nog altijd laatste, maar mag na twee opeenvolgende zeges hopen op meer.

"We zijn aangesloten bij de rest, terwijl niemand daar rekening mee had gehouden", stelt trainer Ruud Brood aan de vooravond van de apotheose. "De clubs boven ons keken naar elkaar en nu komt ADO daar plots bij. Het zou mooi zijn als we er ook nog tussen zien te komen."

De stand na speelronde 32 in de eredivisie. NOS

Het humeur in Den Haag is in ieder geval al flink verbeterd na de zeges op Feyenoord en PEC Zwolle. "Het is heel anders. Als er veel negativiteit in de club is en de prestaties ook tegenvallen, werkt dat enorm door. Als er dan een lichtpuntje is, en in dit geval twee, is er weer hoop", aldus Brood.

Het is hoe dan ook een vreemd seizoen voor ADO. De club stuurde na acht duels trainer Aleksandar Rankovic weg. Zijn opvolger, Brood, kwam in november, waarna ADO vanaf de zestiende plaats verder wegzakte en hekkensluiter werd. En op de achtergrond speelde er van alles over een eventuele overname.

Extreem seizoen

"Bij ADO is het nooit rustig, maar dit is in alle opzichten wel extreem", vertelt routinier Daryl Janmaat, die afgelopen weekend zijn rentree maakte na vier maanden blessureleed. "Veel jonge spelers, die dit voor het eerst meemaken, kijken er wel van op, merk ik."

Ervaren Janmaat erkent: 'Zelfs voor ADO is dit een extreem seizoen'

De oud-international moedigt zijn ploeggenoten aan. "Het is extra mooi als je zo'n jaar op een goede manier weet af te sluiten. We moeten profiteren van deze positieve flow. Dan is het uiteindelijk een goede les voor de jonge jongens. En ik denk niet dat het elk jaar zo gaat."

Ondanks alle perikelen zouden de mannen van Brood het kunnen flikken om in de eredivisie te blijven. Daarvoor zijn punten nodig. In Enschede, zondag tegen FC Twente. Maar eerst donderdag thuis tegen concurrent Willem II, de huidige nummer vijftien met drie punten meer dan ADO.

Buffelen en hopen op mazzel

"De trainer (Zeljko Petrovic, red.) een beetje kennende, verwacht ik niet dat Willem II alles open zal gooien. We zullen moeten buffelen", weet Brood. "En ach, je kunt het over tactiek hebben, maar uiteindelijk heb je in deze fase ook gewoon mazzel nodig."

Resterend programma degradatiekandidaten NOS

STER reclame