Ellen Fokkema met haar ploeggenoten van vv Foarut
NOS Voetbal

KNVB staat vrouwen toe in hoge mannencompetities: 'Historisch moment'

Vrouwen mogen vanaf volgend seizoen tot aan het hoogste amateurniveau meevoetballen met de mannen. De KNVB biedt zelfs een begeleidingstraject aan om speelsters makkelijker te laten instromen. Verenigingen hoeven op hun beurt geen dispensatie meer aan te vragen.

De voetbalbond spreekt zelfs van een mijlpaal, een "historisch moment voor het amateurvoetbal én wereldwijd".

Hoewel het huidige amateurseizoen vanwege de coronapandemie maar een paar wedstrijden duurde, maakte de KNVB wel werk van een pilot bij de Friese amateurvereniging vv Foarut. Daar kreeg Ellen Fokkema vorig seizoen toestemming van de bond om met het eerste mannenteam mee te doen.

Vorig jaar maakten we onderstaande reportage over Ellen Fokkema.

'We gaan het zien of ik met de mannen kan meekomen'

De ervaringen met Fokkema hebben de KNVB ertoe bewogen de regelgeving voor gemengd voetbal zelfs flink te verruimen, tot en met de A-categorie bij de amateurs aan toe. Dat is tot en met de tweede divisie, het derde niveau van Nederland.

Tegen Ajax, Feyenoord en PSV

Theoretisch gezien kunnen er volgend seizoen dus ook vrouwen tegen Ajax, Feyenoord en PSV spelen in de KNVB-beker.

"We willen dat meiden en vrouwen op basis van hun kwaliteiten en eigen ambities een passende plek in het voetballandschap vinden", aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. "Gemengd voetbal was in Nederland tot dusver mogelijk in de gehele jeugd."

Vrouwen mochten in de senioren wel in de B-categorie bij de mannen actief blijven, de laag spelende reserveteams. "Wij zien op basis van de huidige tijdsgeest en recente onderzoeksresultaten geen reden meer om daaraan vast te houden en kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit", aldus Van der Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl