PSV-speelster Naomi Pattiwael in duel met Shanique Dessing van ADO Den Haag
NOS Sportโ€ข

Nieuwe opzet Eredivisie Vrouwen 'eerlijker, maar niet per se spannender'

De eredivisie voor vrouwen krijgt vanaf volgend seizoen een nieuwe competitieopzet. De negen clubs gaan drie in plaats van twee keer tegen elkaar spelen. De play-offs, waarbij de topvier van de ranglijst strijdt om het kampioenschap, vervallen.

Op basis van een ranglijst die is gevormd nadat alle clubs twee keer tegen elkaar hebben gespeeld, wordt de thuis/uit-verhouding voor de derde reeks bepaald. In totaal gaan de clubs 24 wedstrijden spelen, ze spelen ook om periodetitels. De winnaars hiervan strijden om de Eredivisie Cup, een derde prijs naast de eredivisie zelf en de beker.

Het spelen van meer wedstrijden is volgens de clubs en de KNVB cruciaal om het gat met de topcompetities te verkleinen.

Volgens Rivkah op het Veld, NOS-verslaggever en kenner van het vrouwenvoetbal, is de invoering van de anderhalve competitie het gevolg van het groeiende niveau in de eredivisie.

"Vroeger zag je dat het niveauverschil tussen de topclubs en de teams daaronder heel erg groot was. Nu zie je dat elftallen als PEC Zwolle, Excelsior en VV Alkmaar een stuk beter zijn geworden. De nieuwe opzet is dus een volgende stap."

Goed voor de breedte

De nieuwe plannen zijn volgens Op het Veld vooral goed voor de breedte van de eredivisie. "De beste clubs waren gebaat bij de play-offs, want die spelen in de laatste fase van het seizoen alleen maar topwedstrijden. De nieuwe competitie wordt eerlijker, maar niet per se spannender."

Bekijk in de carrousel hieronder de topwedstrijden van afgelopen zondag en de stand in de kampioenspoule.

  • NOS
    Stand kampioenspoule Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Dit seizoen is de eredivisie bloedstollend spannend. Twente, PSV en Ajax kunnen nog kampioen worden. Op het Veld: "Zo spannend als dit jaar wordt het voorlopig niet meer. Ook niet met de nieuwe opzet."

Champions League

Hoewel het niveau van de eredivisie volgens Op het Veld de afgelopen jaren vooruit is gegaan, is het verschil met de topcompetities nog erg groot. "Ik zie het nog niet gebeuren dat een Nederlandse ploeg de komende jaren de halve finale van de Champions League gaat halen."

De KNVB en de clubs zeggen dat de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal snel gaan en willen daarom de nieuwe opzet in 2023 opnieuw tegen het licht houden.

De eredivisie voor vrouwen ging in 2007 van start. Komend seizoen bestaat de competitie uit negen clubs: ADO Den Haag, Ajax, vv Alkmaar, Excelsior, Feyenoord, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl