Ellen Fokkema met haar ploeggenoten
NOS Voetbal

Primeur in amateurvoetbal: voor het eerst speelt een vrouw mee in eerste mannenteam

Door een pilot van de KNVB speelt de 19-jarige Ellen Fokkema aankomend seizoen in het eerste mannenelftal van amateurclub VV Foarút in Menaam. De club uit Friesland speelt in de vierde klasse en krijgt dispensatie van de voetbalbond. Later zal de bond gaan kijken of er een goede basis is om vrouwen en mannen uiteindelijk gemengd te laten voetballen.

Fokkema speelt al sinds haar vijfde bij Foarút en speelt straks nog steeds met drie dezelfde jongens waarbij ze ook in de jeugd in het team zat. "Het is fantastisch dat ik in dit team kan blijven spelen", reageert de middenveldster. "Ik speel al sinds m'n vijfde met deze jongens samen en vond het toch wel jammer dat ik volgend seizoen niet meer met ze in een team zou kunnen voetballen."

Voordat het zover was moesten de Friezen wel tot drie keer toe een verzoek indienen bij de KNVB, de eerste twee keer werd de club verwezen naar de reglementen van de bond en leek het erop dat Fokkema uit moest wijken naar een vrouwenploeg. Maar daar zat ze niet op te wachten. "Bij het eerste moet ik mij 120 procent inzetten, dat is wat ik wil," zegt ze.

'We gaan het zien of ik met de mannen kan meekomen'

De voetbalster had zich een paar jaar geleden al in de kijker van SC Heerenveen gespeeld, maar dat kwam door haar examenjaar niet uit. Ook het tweede verzoek om bij de eredivisieclub te komen spelen, wees ze af. Voor haar studie verpleegkunde moest ze eerst haar propedeuse zien te halen. "Nu denk ik, had ik het maar geprobeerd bij Heerenveen. Ook al was het maar een jaar geweest," zegt Fokkema.

Vaker verzoeken

Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB zegt dat er wel vaker verzoeken binnenkomen van verenigingen om een vrouw te kunnen laten voetballen in het eerste mannenteam. "In deze gevallen is er sprake van een mooie sportieve uitdaging die we niet willen blokkeren. Daarom starten we met deze pilot. De ervaring zal leren of en hoe het werkt."

Vorig jaar maakte Fokkema haar debuut bij de senioren, de mannen van VV Hardegarijp 3 hadden het zwaar na de wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl