In Afghanistan zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen bij verschillende explosies. Tientallen mensen raakten gewond. De explosies gebeurden enkele uren nadat de Taliban een staakt-het-vuren hadden aangekondigd om het einde van de ramadan te vieren.

Zeker elf mensen kwamen om nadat een bom was afgegaan bij een bus. Zeker 25 mensen raakten gewond. De ontploffing was gisteravond laat in de zuidelijke provincie Zabul.

Volgens de gouverneur van de provincie zijn onder de gewonden ook vrouwen en kinderen van wie de toestand kritiek is. Wie er achter de aanval zit, is nog niet duidelijk.

Een soortgelijk incident deed zich voor in de provincie Parwan, ten noorden van hoofdstad Kabul. Een minibus raakte een mijn. Minstens twee burgers lieten het leven en zeker acht mensen raakten gewond. Toen omwonenden hulp verleenden, ging er nog een bom af waarbij nog eens vier mensen gewond raakten.

In de westelijke provincie Farah ging een autobom af bij een legercontrolepost. Zeker twee militairen overleefden dat niet, maar sommige leden van de provincieraad spreken van zes dodelijke slachtoffers.

Bestand tijdens Suikerfeest

De ontploffingen waren enkele uren nadat de Taliban een staakt-het-vuren van drie dagen hadden aangekondigd. Dat bestand valt samen met het Suikerfeest. Het feest ter afsluiting van de heilige maand ramadan begint op woensdag of donderdag, afhankelijk van waarnemingen van de maan. Taliban-woordvoerder Mohammad Naeem zegt dat Afghanen het feest vredig moeten kunnen vieren.

Het geweld in Afghanistan is de afgelopen weken sterk toegenomen, nadat de Verenigde Staten en andere NAVO-leden hadden aangekondigd hun militairen voor 11 september uit het land terug te trekken.

Aanslag school Kabul

Zaterdag vielen bij een aanslag op een school in de Afghaanse hoofdstad Kabul nog zeker zestig doden. Meer dan 150 mensen raakten gewond bij de ontploffingen, net nadat de lessen waren afgelopen. De meeste slachtoffers zijn tienermeisjes.

STER reclame