Mathieu van der Poel ging voortvarend van start in de wereldbekerwedstrijd mountainbike in Albstadt, maar heeft dat halverwege het parcours moeten bekopen.

De Nederlander van Alpecin-Fenix moest de kopgroep laten gaan en kwam uiteindelijk als zevende over de streep. Victor Koretzky won de race.

Zevende plaats Van der Poel in wereldbeker mountainbike Albstadt

In de eerste technische afdaling pakte Van der Poel, die vrijdag de short track-race won, direct de koppositie. Hij vloog naar beneden en alleen Henrique Avancini kon volgen. De twee koplopers konden hun hoge tempo echter niet vasthouden en kregen gezelschap van achttien achtervolgers.

Bij het ingaan van de tweede ronde kwam ook Thomas Pidcock na een flinke inhaalrace aansluiten. De winnaar van de Brabantse Pijl moest vanaf de negende rij starten, omdat hij nog niet genoeg UCI-punten had opgebouwd in het mountainbike.

Toen de Tsjech Ondrej Cink even aanzette, moest Van der Poel zelfs lossen uit de kopgroep. Samen met Koretzky, Nino Schurter en Mathias Flückiger ging Cink ervandoor. In hun kielzog had Van der Poel zijn tweede adem gevonden. Hij won enkele plaatsen, maar kwam niet meer bij de koplopers.

Koretzky was in de eindsprint nipt sterker dan Schurter. Flückiger kreeg in de laatste meters problemen met zijn fiets en moest genoegen nemen met de derde plaats.

Lecomte wint vrouwenrace

Bij de vrouwenrace was Loana Lecomte veruit de sterkste. De 21-jarige Française kwam na een imponerende solo bijna een minuut voor wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot over de finish.

Mountainbikester Lecomte wint na imponerende solo, Terpstra zesde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Lecomte won vorig jaar als junior de Europese en de wereldtitel. In oktober greep ze in Nové Mesto in haar eerste wereldbekerwedstrijd bij de elite direct de gouden medaille.

Anne Terpstra eindigde op de zesde plaats, op 1.47 van de Franse winnares.

STER reclame