Van der Poel tijdens zijn laatste mountainbikerace in augustus 2019 AFP

Mathieu van der Poel begint vandaag op de mountainbike bij de wereldbekerwedstrijd in het Duitse Albstadt aan alweer het derde hoofdstuk van zijn wielerjaar.

Na de WK veldrijden - waar hij zijn derde regenboogtrui op rij won - en een druk voorjaarsprogramma op de weg met imponerende zeges in Strade Bianche en Tirreno-Adriatico, richt Van der Poel zich nu op zijn belangrijkste doel van het jaar: de olympische mountainbikerace in Tokio.

De World Cup in Albstadt is de eerste van de twee mountainbikewedstrijden van het seizoen waar Van der Poel zich kan meten met de wereldtop. Volgende week rijdt hij ook de wereldbeker in het Tsjechische Nové Mesto, maar de twee World Cups daarna slaat hij over om weer de switch naar de weg te maken; de Tour de France staat namelijk ook nog op zijn programma.

Punten sprokkelen

De wereldbekers zijn niet alleen een interessante test voor Van der Poel, er zijn in Albstadt en Nové Mesto ook punten te verdienen op basis waarvan de startrijen voor de olympische race worden bepaald. Hoe meer punten Van der Poel haalt, hoe meer hij van voren mag starten; een belangrijke factor in het mountainbiken.

De laatste keer dat Van der Poel aan de start van een wedstrijd stond, was in de Ronde van Vlaanderen, ruim een maand geleden. Hij was dicht bij zijn tweede zege op rij, maar verloor de sprint van Kasper Asgreen. Voor de koers had de Nederlands kampioen de verwachtingen al enigszins getemperd door te zeggen dat hij zich niet zo super meer voelde door het drukke programma dat hij achter de rug had.

De week na Vlaanderen nam Van der Poel wat rust en daarna begon hij met trainen op zijn mountainbike, die hij al lang niet had aangeraakt in wedstrijdverband.

De laatste keer dat Van der Poel een mountainbikewedstrijd reed, is maar liefst 21 maanden geleden. In augustus 2019 versloeg hij olympisch- en veelvoudig wereldkampioen Nino Schurter in Lenzerheide en sindsdien kwam hij niet meer in actie in wedstrijden, ook omdat alle wereldbekers vanwege het coronavirus vorig jaar werden afgelast.

Van der Poel in de achtervolging op Schurter, die hij later zal verslaan in Lenzerheide EPA

Daar komt vandaag verandering in. De World Cup in Albstadt begint met een short track-race, een korte sprintwedstrijd. Ook hier zijn al punten te verdienen. Naast Van der Poel komen ook Milan Vader, Anne Terpstra, Anne Tauber, Ceylin del Carmen Alvarado, Sophie von Berswordt en Lotte Koopmans in actie.

Vader, Terpstra en Tauber hebben zich ook al gekwalificeerd voor Tokio, al wordt de definitieve ranklijst en de verdeling van de startbewijzen pas na de twee wereldbekers opgemaakt. De kans is echter heel klein dat Nederland een van die vier tickets nog kwijtraakt.

STER reclame