Mathieu van der Poel is zijn mountainbikeseizoen op een indrukwekkende manier begonnen. Bij de short track-wedstrijd bij de wereldbeker in het Duitse Albstadt reed Van der Poel naar de winst na een machtige versnelling in de slotronde.

Van der Poel startte in zijn eerste mountainbikewedstrijd in 21 maanden op de tweede rij, maar vond al snel de aansluiting bij de kop van de wedstrijd. In de tweede ronde plaatste hij zijn eerste versnelling, waarmee hij meteen een gaatje sloeg. De Europees kampioen Nino Schurter dichtte het gat, waarna er meer renners aan konden sluiten.

In de volgende ronde liet Van der Poel zich na een tweede, korte versnelling afzakken in de eerste groep, waar ook Nederlands kampioen Milan Vader deel van uitmaakte. In de slotronde zette Van der Poel opnieuw aan en dit keer kon de Europees kampioen niet volgen. De Fransman Victor Koretzky sprintte op twee seconden van de Nederlander naar de tweede plaats, de Zwitser Schurter werd derde. Vader eindigde als veertiende.

Bekijk in onderstaande tweet de beelden van de laatste ronde van Van der Poel.

Van der Poel rijdt dit seizoen slechts twee wereldbekers op de mountainbike. Hij heeft deze zomer zijn zinnen gezet op de olympische mountainbikerace en in de World Cups wil hij punten verzamelen om zich van een goede startpositie te verzekeren.

"Ik wilde goed starten en zoveel mogelijk punten pakken voor de Spelen. Dat is gelukt. Maar deze zege zegt niks voor zondag. Dat is weer een hele andere wedstrijd", reageerde Van der Poel na zijn overwinning.

Terpstra zevende

Bij de vrouwen ging de zege in in de sprintrace naar wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot. De Française haalde in de laatste ronde de Duitse Linda Indergand bij, die halverwege de wedstrijd alleen was weggereden. Anne Terpstra startte goed en kwam na de eerste ronde als vierde door. Uiteindelijk eindigde de Nederlandse troef voor Tokio als zevende.

Anne Tauber, die zich ook heeft geplaatst voor de Olympische Spelen, eindigde als twintigste.

STER reclame