De politie werd gisteren geconfronteerd met relschoppers tijdens de training van Feyenoord ANP

De politievakbonden zien af van een staking tijdens Feyenoord-Ajax. Er komt vanmiddag een telefonisch overleg met demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en morgen een langer gesprek. Dat was een van de belangrijkste eisen van de vakbonden en daarmee is de staking niet langer nodig, aldus de vakbonden.

De gemeente Rotterdam had een kort geding aangespannen om de staking te voorkomen, nadat een gesprek tussen de gemeente, politie en vakbonden om 10.00 uur op niets was uitgelopen. De gemeente noemde de staking vanochtend "ontijdig en onevenredig".

Verschillende politiebonden stelden gisteren hun achterban voor om het werk neer te leggen tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Daarmee zou het doorgaan van de wedstrijd, die om 14.30 uur begint, in gevaar komen, ondanks dat daar geen publiek bij aanwezig mag zijn.

Rond 11.45 uur werd de zitting geschorst om te overleggen over het voorstel van Grapperhaus. De bonden gingen er akkoord mee en zegden toe vanmiddag niet te staken. Daarmee werd ook het kort geding beëindigd.

Grapperhaus neemt na het Catshuisoverleg over de coronamaatregelen contact op met de vakbonden. "Natuurlijk heeft het kabinet oog voor de grote druk waaronder de politie haar werk op dit moment moet doen, dat is een belangrijk onderwerp van de gesprekken", aldus een woordvoerder van de minister.

Geweld tegen agenten

Directe aanleiding voor de voorgenomen staking waren twee incidenten in Rotterdam en Barneveld. Gisterochtend raakte de politie slaags met Feyenoord-aanhangers bij het trainingscomplex van Feyenoord. Daarbij werd de politie bekogeld met onder meer vuurwerk en flessen.

In Barneveld liep een onaangekondigde demonstratie tegen coronamaatregelen uit de hand. Relschoppers gooiden met stenen naar agenten.

Agenten waren de afgelopen dagen ook druk bezig met onderzoeken naar vuurwerkbommen bij clubcafés in beide steden: vrijdag was in Rotterdam een Feyenoordcafé doelwit, een dag later gingen in Amsterdam een explosief af bij een café waar vaak Ajaxfans komen. Een persoon is aangehouden voor de eerste ontploffing, de politie onderzoekt of er een verband is met de beladen wedstrijd.

Ook vandaag was er vrees voor rellen. De politie zegt verschillende supportersgroepen die de confrontatie aan wilden gaan uit elkaar te hebben gehouden. In Vlaardingen en Bodegraven werden enkele tientallen mensen van de weg geplukt en naar huis gestuurd. De politie heeft in Vlaardingen onder meer vuurwerk, messen en hamers in beslag genomen.

Cao en vaccinatie

De politievakbonden zijn ontevreden dat er nog altijd geen nieuwe cao is afgesloten en dat ze niet met voorrang gevaccineerd worden. Agenten "zijn het meer dan zat dat hun harde en belangrijke werk niet op waarde geschat wordt en hun loyaliteit meer dan misbruikt wordt als het de bestuurders en overheid uitkomt", aldus een verklaring van de vakbonden.

De top van de Rotterdamse politie en de gemeente zeiden begrip te hebben voor de achtergrond van de acties, maar toch tegen een staking te zijn omdat de openbare orde daarmee in het geding zou komen. Als de wedstrijd niet door zou gaan, zouden hooligans elkaar alsnog kunnen treffen, werd aangevoerd tijdens het kort geding.

Ook zouden de spanningen tussen Feyenoord- en Ajax-hooligans zich herhalen op het moment dat de wedstrijd wordt ingehaald, aldus hoofdcommissaris Fred Westerbeke van de Rotterdamse politie tijdens de zitting. Een waarschijnlijke datum voor de wedstrijd zou dan 19 mei zijn. In die week wordt in Rotterdam ook al het Songfestival georganiseerd.

Tegemoetkoming

De politievakbonden zijn blij met het gesprek dat vanmiddag gepland staat. Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB): "Agenten zijn erg getergd, ik ben blij dat we om tafel gaan om te komen tot een oplossing. We hebben wel een verwachting bij deze gesprekken; we beslechten het niet op een zondagmiddag, maar het is een begin. Het gaat om veiligheid, erkenning en waardering en een oprechte en zichtbare cao."

Ook Mirjam Barendse van vakbond Equipe juicht de stap toe: "Het is natuurlijk een bijna draconische maatregelen om dit op een spannende dag dit te forceren, maar blijkbaar is het nodig geweest. We hebben wel gezegd niet om spek en bonen om tafel te willen. Het gesprek moet richting een oplossing gaan."

STER reclame