Een gewonde Palestijn wordt weggedragen bij de Damascuspoort
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw 90 gewonden bij confrontaties in Jeruzalem

Het is opnieuw onrustig geweest in Oost-Jeruzalem. Tienduizenden Palestijnen hadden zich verzameld rond de Al-Aqsamoskee. De Israëlische politie was massaal aanwezig op straat. Agenten schoten met rubberen kogels en gebruikten flitsgranaten tegen Palestijnen die gooiden met flessen en stenen.

Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan vielen er bij de confrontaties 90 gewonden, van wie er zeker 16 medische hulp nodig hadden. Onder de gewonden zouden ook kinderen zijn. De Israëlische politie zegt dat zeker een agent gewond raakte. De onrust leek minder groot dan vrijdagavond en -nacht, toen meer dan 200 gewonden vielen.

Tijdens de ramadan komen veel Palestijnen na zonsondergang naar de Oude Stad, waar ze slaags raken met de politie. Rond deze dagen valt Lailat al Qadr, een belangrijke dag waarbij moslims extra gebeden doen. Ze herdenken in de "nacht van de goddelijke beschikking" dat Mohammed zijn eerste openbaring kreeg.

Raket

Ook op andere plekken was het afgelopen avond en nacht onrustig. Vanuit de Gazastrook werd vannacht een raket op Israël afgeschoten. In reactie daarop bombardeerde Israël naar eigen zeggen een post van de militante beweging Hamas. Aan beide kanten vielen voor zover bekend geen slachtoffers.

Eerder op de dag was het aan de grens tussen Gaza en Israël tot clashes gekomen tussen Palestijnse betogers en het Israëlische leger. Ook in verschillende Arabische steden in Israël werd gedemonstreerd.

Huisuitzettingen

Het komt al wekenlang tot veel geweld in Jeruzalem en op de bezette Westelijke Jordaanoever. De directe aanleiding voor de recente onrust is de mogelijke huisuitzetting van vier Palestijnse families in Oost-Jeruzalem. De gezinnen moeten van de Israëlische rechter plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Ook in die wijk kwam het gisteren weer tot botsingen.

Deze dagen zijn zowel de heiligste avond van de ramadan als de Israëlische feestdag Jeruzalemdag. Daarop wordt gevierd dat Israël tijdens de zesdaagse oorlog in 1967 Oost-Jeruzalem innam.

Maandag buigt het Israëlische hooggerechtshof zich over de vraag of de Palestijnse families nog hoger beroep mogen aantekenen in hun uitzettingszaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl