De spelersbus is uitgezwaaid door fans in trekkers Omroep Gelderland

De Graafschap en de gemeente Doetinchem bereiden zich voor op de mogelijke promotie van de voetbalclub van de Keuken Kampioen Divisie naar de eredivisie. Hoewel een grote huldiging niet mogelijk is vanwege het coronavirus, is de verwachting wel dat er alsnog feestende fans naar stadion De Vijverberg komen.

De club uit Doetinchem kan zich vanavond verzekeren van een comeback in de eredivisie door te winnen van Jong Ajax. Als dat lukt is het de tiende keer dat De Graafschap promoveert naar de hoogste divisie. De laatste keer dat het gebeurde was in 2018.

"Het zal geen grootse huldiging worden", zegt algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap tegen Omroep Gelderland. "Er mag niets worden georganiseerd en dat zullen we dan ook niet doen. We doen een oproep namens de club aan supporters om thuis de wedstrijd te kijken. Op het moment dat supporters toch naar het stadion komen, dan zullen we dat zo goed mogelijk proberen te reguleren."

Ook de gemeente roept fans op verstandig te zijn. "Ik ben zoals zovelen ook supporter van de club", zegt burgemeester Mark Boumans. "Maar ik maak mij best zorgen over grote groepen mensen die bij elkaar gaan komen. De besmettingscijfers zijn hoog en ook in de Achterhoek liggen de ziekenhuizen nog steeds vol."

De taartjes staan al klaar Omroep Gelderland

Mochten er vanavond toch veel supporters naar het stadion komen om een feestje te vieren, dan zou dat niet voor het eerst zijn. Afgelopen weekend waren er ook al honderden supporters van De Graafschap op de been bij het stadion in Doetinchem na het gelijkspel tegen Cambuur.

Zondag kwamen er duizenden Ajaxfans bijeen in Amsterdam om het kampioenschap te vieren. Twee weken geleden vierden Cambuurfans in Leeuwarden massaal de promotie naar de eredivisie.

"We zijn niet naïef, dus we weten dat er echt wel mensen zijn die bij promotie richting het stadion trekken", zegt burgemeester Boumans. "Daar bereiden we ons op voor en we denken daarbij aan verschillende scenario's."

Ontlading

Cambuur is als kersvers kampioen van de Keuken Kampioen Divisie al zeker van promotie, maar ook de nummer twee maakt de stap naar de eredivisie. Vorig seizoen werd de competitie afgebroken. Ook toen stonden Cambuur en De Graafschap bovenaan en daarom zijn de supporters er nu zo mee bezig.

STER reclame