Mensen laten zich testen in de teststraat bij de Keukenhof
NOS NieuwsAangepast

Kamer wil geen eigen bijdrage van 7,50 euro voor toegangstest

De Tweede Kamer wil de eigen bijdrage van 7,50 euro voor toegangstesten schrappen. Dat is duidelijk geworden in het debat over het wetsvoorstel van het kabinet over de inzet van testbewijzen dat op dit moment bezig is.

Het kabinet wil dat de samenleving de komende maanden wordt geopend met behulp van testbewijzen. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld weer naar musea, bioscopen, restaurants of festivals met een negatieve test in de hand. De eerste maanden neemt de overheid de kosten op zich, maar na 1 juli moeten mensen bij grote evenementen zoals festivals een eigen bijdrage betalen van 7,50 euro, is het idee.

Tegen die bijdrage is breed verzet in de Kamer. "Dan krijg je onderscheid tussen mensen voor wie dat bedrag een probleem is en mensen die dat wel kunnen betalen", zegt bijvoorbeeld D66-Kamerlid Paternotte. SP-Kamerlid Kwint hekelt het kabinet, dat volgens hem redeneert: "Wij kunnen 7,50 makkelijk missen, dus iedereen kan dat makkelijk missen". Maar niet iedereen heeft zo'n "vorstelijk" salaris als Haagse politici, zegt hij.

Biertje en boterham

De PvdA wil ook de eigen bijdrage schrappen en maakt zich zorgen over de "reikwijdte van de wet". Kamerlid Kuiken vraagt zich af of de wet wel moet gelden voor kleinere locaties en locaties waar anderhalve meter waarborgen relatief makkelijk is.

"Ik wil voorkomen dat we voor elk biertje, elke boterham en museumbezoek een hele organisatie optuigen", zegt Kuiken. Volgens haar weegt dat er niet tegenop als deze plekken over een week of zes à acht toch opengaan.

GroenLinks en BBB uiten hun zorg dat er met de toegangstesten een tweedeling ontstaat tussen steden en de rest van het land. Mensen in kleinere plaatsen moeten verder reizen om zich te laten testen, is de vrees, en daardoor is het voor hen ingewikkelder om bijvoorbeeld uit eten te gaan of een theater te bezoeken.

Ook zijn er zorgen over de duur. "Hoe tijdelijk is deze wet?", vraagt Bikker van de ChristenUnie zich af. "Als dit langer duurt, denk aan de avondklok, dan kan gewenning ontstaan."

JA21 stelt voor om 1 september als einddatum te stellen voor de wet. Maar GroenLinks en de VVD wijzen erop dat de epidemiologische situatie altijd weer kan verslechteren, bijvoorbeeld door een nieuwe mutatie van het coronavirus, en dat het daarom praktisch is om de wet ook dit najaar nog achter de hand te hebben.

Een aantal partijen gaat ervan uit dat toegangstesten overbodig zijn als rond de zomer een groot deel van de Nederlanders is gevaccineerd. Volgens bijvoorbeeld de PVV maakt dat de hele wet overbodig. Ook de fracties van Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, BIJ1, Denk en de SGP twijfelen aan de noodzaak, om uiteenlopende redenen.

Vrijstellen

D66 en PvdA vinden verder dat gevaccineerden en mensen die recent besmet zijn geweest, moeten worden vrijgesteld van een testbewijs. Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder dat het daar nog te vroeg voor is, omdat niet duidelijk is hoe vatbaar en besmettelijk deze mensen zijn.

Een aantal partijen vraagt zich daarbij af of het hele project het geld wel waard is: om testen op grote schaal mogelijk te maken, heeft het kabinet ongeveer 1 miljard euro gereserveerd. Dat kan beter naar de zorg of naar de GGD's, zeggen verschillende Kamerleden.

De fracties zijn nu aan het woord geweest. Vanaf 17.00 uur is het demissionair kabinet aan aan de beurt. Ministers De Jonge van Volksgezondheid en Van 't Wout van Economische Zaken gaan dan in de vragen van de Kamerleden.

Het debat is live te volgen via de NOS-kanalen op Facebook en YouTube en NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl