Fabio Jakobsen tijdens het trainingskamp van Deceuninck-QuickStep in Spanje NOS

Vallen hoort bij wielrennen. Maar bij Fabio Jakobsen - die vorig jaar in een coma belandde na een horrorcrash in de Ronde van Polen- zou je willen dat dat moment zo lang mogelijk uitgesteld zou worden.

In de finale van de openingsrit van de Ronde van de Algarve, zijn tweede koers sinds zijn rentree in de Ronde van Turkije, stond de sprinter van Deceuninck-QuickStep plotseling langs de kant van de weg. Na afloop verklaarde hij dat hij een noodstop moest maken vanwege een val voor hem.

Ploeggenoot Jakobsen wint etappe

Toch is er vanavond iets te vieren aan tafel van de Belgische formatie, want ploeggenoot Sam Bennett greep de zege in de lastige, hellende sprint in Portimão. In een mooi duel met de sterke Danny van Poppel (Intermarché-Wanty) drukte hij zijn wiel iets eerder over de lijn. Jon Aberasturi (Caja Rural) eindigde als derde.

In de vorige twee edities was Jakobsen de sterkste in de openingsrit, in 2018 was de eerste leiderstrui voor Dylan Groenewegen. Dit keer deed hij in tot de laatste vijf kilometer kopwerk in dienst van Bennett.

Jakobsen hoopt stiekem op Vuelta

"Ik heb hier twee keer eerder gereden. Dat was best succesvol", zei hij met gevoel voor understatement voor de start van de eerste etappe. "Ik wil me verbeteren en stapje voor stapje wennen aan het koersen, want dat was best lang geleden. Ik hoop misschien de Vuelta te kunnen halen. Maar we moeten zien hoe het gaat."

De vijfdaagse Ronde van de Algarve werd de afgelopen jaren eind februari gereden en trok als een van de eerste rittenkoersen grote namen naar Zuid-Portugal. De afgelopen edities werden bijvoorbeeld gewonnen door Remco Evenepoel (2020), Tadej Pogaçar (2019), Michal Kwiatkowski (2018), Primoz Roglic (201) en Geraint Thomas (2016).

Vanwege de coronapandemie werd de editie van dit jaar uitgesteld tot begin mei. Gezien de plaats op de kalender (overlappend met de start van de Giro en nog ruim voor de Tour) moet de koers het dit jaar met een bescheiden startveld doen.

Vlak voor zijn rentree in de Ronde van Turkije spraken we met Jakobsen. En vorige week hadden we ook een ontmoeting met Dylan Groenewegen, de man die hem in de hekken reed. Hij maakt zaterdag in de Giro zijn rentree.

STER reclame