EPA

Goedemorgen! Vandaag dient een kort geding aangespannen door de actiegroep Viruswaarheid. En in de VS een proces dat door de techwereld met grote interesse wordt gevolgd: de zaak tussen Fortnite-ontwikkelaar Epic en Apple.

Het weer vandaag: Het is tamelijk bewolkt met vooral vanmiddag verspreid buien. In de namiddag en avond nemen de buien tijdelijk af. Het wordt 11 tot 14 graden en er waait een matige tot krachtige zuidwestenwind. Vanavond wordt de bewolking dikker en tegen middernacht gaat het weer regenen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Viruswaarheid eist in een kort geding de onmiddellijke afschaffing van alle coronamaatregelen. Volgens de actiegroep mogen vergaande inperkingen alleen onder strenge voorwaarden worden ingesteld, en is daar nu geen sprake van.
  • In Rotterdam doet de rechtbank uitspraak in een zaak rond een groep Rotterdamse havenwerkers die is aangehouden. Zij komen naar voren in een groot onderzoek naar drugshandel. Er werd ook een oud-politieagent opgepakt die wordt verdacht van corruptie, computervredebreuk en het schenden van het ambtsgeheim.
  • En in de VS begint de rechtszaak tussen de Amerikaanse game-ontwikkelaar Epic Games en Apple. Volgens Epic Games, de maker van het populaire spel Fortnite, maakt Apple misbruik van zijn monopoliepositie in de Appstore, en zou het techbedrijf daarmee ontwikkelaars en consumenten duperen.

Wat heb je gemist?

Door de coronacrisis is het aantal luchtvaartpassagiers van en naar Nederland afgelopen jaar met 82,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) reisden er tussen maart vorig jaar en februari dit jaar 14,1 miljoen mensen van en naar een van de vijf nationale luchthavens in Nederland.

De enorme daling valt te wijten aan het reisverbod dat het kabinet vorig jaar maart afkondigde. De dag na de persconferentie op 13 maart daalde het aantal passagiers met ruim de helft. De weken erna daalden de aantallen steeds verder, met half april een dieptepunt van 24.600 passagiers. Een jaar eerder waren dit er nog 1,6 miljoen.

Het aantal vluchten daalde minder sterk dan het aantal passagiers: 258.000 vluchten, ruim de helft minder dan een jaar eerder in dezelfde periode. De passagiersvliegtuigen zaten dus minder vol. Met minder vluchten daalde ook de CO2-uitstoot: die nam met bijna de helft af.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Puzzelen is misschien wel een van de meest typische coronahobby's, maar sommigen maken er echt een sport van. In januari begon de familie Stapel op een camping in het Overijsselse Diffelen aan een legpuzzel van 42.000 stukjes.

De initiatiefnemer is campingeigenaar Aaron Stapel, maar de hele familie en enkele buurtkinderen puzzelden maandenlang mee. Het doel was de puzzel in de meivakantie af te maken, en dat is gelukt. Vandaag legt de burgemeester het laatste stukje.

In januari ging het NOS Jeugdjournaal langs bij de familie Stapel. Toen waren de puzzelaars nog niet zo ver:

Fijne maandag!

STER reclame