Sergiño Dest, Lionel Messi en Frenkie de Jong hebben haast na de gelijkmaker tegen Valencia. Pro Shots

Slechts vijf keer stond Jasper Cillessen dit seizoen onder de lat bij Valencia. Een spierblessure hield hem tot half februari uit de strijd en een knieblessure opgelopen in de warming-up van het WK-kwalificatieduel met Turkije gooide daarna roet in het eten.

Vanavond stond de Oranje-doelman weer onder de lat tegen zijn oude club Barcelona en bewees hij door onder meer een strafschop van Lionel Messi te stoppen dat hij nog altijd van wereldklasse is. Het geluk was echter niet aan zijn zijde.

Barcelona won in Mestalla met 3-2 en blijft volop meedoen om de Spaanse titel.

Spectaculaire tweede helft

Alfred Schreuder, de vervanger op de bank van de geschorste Ronald Koeman, zag Barcelona een moeizame eerste helft spelen. Een keer werd Cillessen serieus getest op een kopbal van dichtbij van Pedri, maar de doelman won die strijd met glans.

Na rust was het Marc-André Ter Stegen, de doelman die Cillessen op de bank hield in zijn tijd bij Barcelona, die ernstig in de fout ging. Ter Stegen liep zelf tegen ploeggenoot Pedri aan, gleed vervolgens onderuit en zag Gabriel Paulista de bal ongehinderd in het lege doel koppen.

Daarna liet Frenkie de Jong zich nadrukkelijk gelden. Hij nam een dieptepass knap aan in de zestien van Valencia, kapte naar zijn linkerbeen, maar voor hij wilde afdrukken sloeg Toni Lato met een snoekduik de bal met zijn arm weg.

De strafschop werd bijzonder zwak ingeschoten door Messi en gekeerd door Cillessen, maar via Pedri en het lichaam van Paulista kwam Messi toch juichend tevoorschijn.

Jasper Cillessen stopt de strafschop van Lionel Messi, maar wordt in de rebound alsnog gepasseerd. AFP

Vijf minuten later dwong De Jong met een knappe kopbal Cillessen tot een fraaie redding, maar ook nu viel de rebound voor de voeten van een speler van Barcelona. Antoine Griezmann wist wel raad met het presentje.

Bij de 3-1 was Cillessen volstrekt kansloos op een fenomenaal ingeschoten vrije trap van Messi, zijn 28ste competitiedoelpunt dit seizoen.

Benauwde slotminuten

Barcelona liet daarna de teugels vieren, maar had niet gerekend op een fantastisch afstandsschot van Carlos Soler. Na die late 3-2 volgden nog tien benauwde minuten, maar de ploeg van Schreuder trok de zege uiteindelijk over de streep.

Omdat ook Atlético Madrid (1-0 tegen Elche) en Real Madrid (2-0 tegen Osasuna) hun wedstrijden wonnen blijft de titelstrijd in Spanje enorm spannend. Atlético is nog altijd koploper met 76 punten, maar Real Madrid en Barcelona hebben slechts twee punten achterstand.

De stand in La Liga. NOS

Ook Sevilla zit nog op het vinkentouw met 70 punten, maar dan moet de ploeg van Luuk de Jong en Karim Rekik maandag wel winnen van Athletic Club.

Beslissend weekend

Er zijn nog vier speelronden te gaan in Spanje, maar alle ogen zijn nu al gericht op volgende week. Zaterdagavond ontvangt Barcelona (opnieuw zonder Koeman) namelijk koploper Atlético Madrid en zondag gaat Sevilla op bezoek bij Real Madrid.

Barcelona-assistent Schreuder: 'Kijken naar onszelf, niet naar andere clubs' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame