Familieleden rouwen om hun verloren naasten AFP

Minstens tien van de 45 mensen die gisteren door verdrukking omkwamen bij een joods religieus feest in Noord-Israël waren kinderen. De slachtoffers waren behalve Israëlisch ook Canadees, Amerikaans en Argentijns, blijkt na identificatie van de meeste mensen.

Van 32 van de 45 doodgedrukte mensen is inmiddels de identiteit bekend, schrijven Israëlische media. Het jongste slachtoffer is een 9-jarige jongen. Twee families hebben elk twee kinderen verloren bij de ramp in de nacht van donderdag op vrijdag. Zestien gewonden liggen nog in het ziekenhuis, drie van hen zijn er slecht aan toe.

'Uitgegleden'

Bij de viering van Lag Baomer brak door nog onbekende oorzaak paniek uit onder duizenden orthodoxe joden. Sommige ooggetuigen zeggen dat de chaos ontstond nadat een aantal mensen in de smalle straatjes van een trap viel. Het zou glad zijn geweest op de trappen en vloer vanwege gemorste drankjes.

Via sociale media kwamen deze beelden van het incident naar buiten:

Tientallen mensen verdrukt bij religieus feest Israël

Een ambulancebroeder beschreef op tv dat hij ter plekke een "muur van lichamen aantrof". Het duurde zo'n veertig minuten voordat alle doden en gewonden waren weggehaald. Hij noemde het "een van de van de ergste, zo niet het ergste incident" dat hij in zijn dertig jaar als hulpverlener had meegemaakt.

Forse kritiek

In de Israëlische samenleving wordt de roep om een uitgebreid onderzoek naar de ramp steeds luider. Experts waarschuwen al jaren dat het religieuze feest vanwege de grote mensenmassa's en nauwe doorgangen een gevaar vormt. In 2008 kwam ook een inspectiedienst van de overheid tot dezelfde conclusie.

De coronapandemie zorgt voor een extra dimensie bij de kritiek. Mensen willen weten waarom de autoriteiten het festival met zo'n 100.000 bezoekers door hebben laten gaan. Die aantallen zijn vele malen hoger dan wat officieel is toegestaan vanwege corona.

Het ministerie van Justitie is begonnen met een onderzoek naar mogelijke misdragingen door de agenten. Politiebarricades blokkeerden de doorstroming op cruciale plekken, claimt een aantal ooggetuigen.

Vanwege de ramp is voor morgen een nationale dag van rouw afgekondigd.

STER reclame