Ooggetuige van verdrukking Israël: 'Het voelde als een eeuwigheid'
Een paar uur nadat bij een Israëlisch festival ter ere van het joodse feest Lag Baomer zeker 45 mensen zijn doodgedrukt, komen steeds meer schrijnende verhalen van ooggetuigen naar buiten. "Het voelde als een eeuwigheid", zegt een van de gewonden over het moment waarop het misging tegen lokale media. "Overal om mij heen lagen dode mensen."
Bij de ramp zijn ook kinderen omgekomen. Zo'n 150 mensen zijn volgens hulporganisaties naar ziekenhuizen gebracht; sommigen zijn er slecht aan toe.
Het hoofd van de hulpdiensten zegt in een verklaring dat het "moeilijk is om de omvang van de ramp te beschrijven". Een ambulancemedewerker, die als een van de eersten ter plekke was, beschrijft de chaos die hij aantrof: "Het was moeilijk om aan te zien. Tientallen mensen lagen gewond in een smal steegje, sommige gewonden liepen rond. Mensen schreeuwden van pijn."
Grote drukte
Op de Meronberg verzamelden gelovigen zich gisteren rond de tombe van een rabbijn uit de tweede eeuw. Bij het graf mogen eigenlijk vijftig mensen aanwezig zijn, maar het waren er op een gegeven moment meer dan vijfhonderd. Op het festival waren naar schattingen meer dan 100.000 mensen bijeen.
"De uitgang was niet breed genoeg", zei een ooggetuige in het ziekenhuis van Haifa:
Een van de gewonden vertelt dat hij bijna werd doodgedrukt. "Er lagen heel veel mensen bovenop me. We vielen over elkaar heen, totdat de politie besloot de hekken om te gooien en mensen te redden", zegt hij vanuit het ziekenhuis aan Times of Israel.
Hij bleef roepen om hulp: "Ik heb een kind thuis, help me alsjeblieft. Maar niemand wist wat we moesten doen. Vanaf boven gooiden ze water op ons, dat is alles wat ze op dat moment konden doen".
Dag van nationale rouw
Premier Netanyahu is afgereisd naar de rampplek. Hij noemde wat hij zag "hartverscheurend". De premier heeft zondag uitgeroepen tot een nationale dag van rouw.
President Rivlin heeft het over een "verschrikkelijke, pijnlijke dag". Hij heeft een noodnummer laten instellen om mensen die hun familieleden kwijt zijn, te helpen.
Slechts twaalf van de overledenen zijn aan het eind van vrijdagmiddag geïdentificeerd, melden lokale media. Traditioneel moeten de slachtoffers vandaag nog worden begraven, maar dat gaat waarschijnlijk niet meer lukken. Het instituut dat de lichamen moet identificeren noemt het proces "gecompliceerd". "We moeten nauwkeurig werken om geen fouten te maken", zegt de directeur.