Ranomi Kromowidjojo in Eindhoven AFP
Sport en corona

De Japanse overheid wil alle deelnemers aan de Olympische Spelen in Tokio dagelijks gaan testen op het coronavirus. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is volgens het Japanse persbureau Kyodo akkoord met de maatregel.

De toenemende besmettingen in Japan en ook de opkomst van mutanten van het virus hebben het IOC doen beseffen dat zeer strikte maatregelen nodig zijn om de Spelen veilig te kunnen houden. Dat begint al met de reis naar Japan. Iedereen die naar Tokio komt om deel te nemen aan de Spelen moet zich vóór de vlucht naar Japan twee keer laten testen.

Eerder werd bekend dat Japan vijfhonderd extra verplegers naar de Spelen, die van 23 juli tot en met 8 augustus worden gehouden, wil sturen om dit testbeleid waar te kunnen maken.

Veel onvrede

In Japan bestaat nog altijd veel onvrede over het doorgaan van de Spelen, terwijl ook dit land een zware strijd voert tegen het coronavirus. Tokio meldde woensdag 925 nieuwe coronagevallen. Dat is voor de stad het hoogste aantal sinds 28 januari.

De Japanse premier Yoshihide Suga riep door het stijgende aantal coronabesmettingen vorige week nog de noodtoestand uit in de regio's rond de steden Tokio, Kyoto, Osaka en Hyogo.

De organisatie van de Spelen heeft ook bevestigd dat vanwege de huidige besmettingscijfers pas in juni een besluit wordt genomen over het toelaten van de Japanse bevolking bij de sportevenementen. Al eerder was duidelijk dat buitenlandse toeschouwers niet welkom zijn in Tokio.

STER reclame