Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ANP

Waar Ernst Kuipers van het Landelijke Netwerk Acute Zorg vorige week nog een voorzichtige positieve kentering in de ziekenhuisbezetting zag, waarschuwt hij nu dat het aantal IC-opnames tot in mei hoog zal blijven. Volgens zijn rekenmodellen kan de piek half mei op meer dan 950 IC-patiënten komen, "hoewel dat nog zeer onzeker is".

Kuipers benadrukte dat de slagen om de arm nodig zijn "omdat we met een verandering van maatregelen te maken hebben." Ook de verminderde naleving van de maatregelen en het ontbreken van duidelijke vaccinatiecijfers maken het lastig om te zeggen hoe hoog die piek precies zal zijn, aldus Kuipers.

'Voorzichtig met verder versoepelen'

Er liggen nu 813 patiënten op de IC's. De verwachting is dat de piek half mei bereikt wordt. "Maar het kan ook eerder afbuigen. Feit is dat de stijging er in ieder geval nog niet uit is. En het dalen gaat daarna langzaam." Hij waarschuwde er daarom voor om voorzichtig te zijn met verdere versoepelingen.

Dat de cijfers toch nog verder stijgen, kan volgens Kuipers te maken hebben met het Paasweekend:

Ernst Kuipers: 'Mooi paasweekend mogelijk reden van stijging besmettingen'

Kuipers staat wel achter de versoepelingen die vanaf woensdag ingaan: "Het was voor mensen moeilijk om zich aan de bezoekersregeling te houden. Datzelfde geldt voor de avondklok. Daarvan zagen we geen enkel effect voor de ziekenhuisinstroom."

Hij wijst erop dat de ziekenhuizen het nog wel aankunnen, maar dat de zorg voor mensen met andere aandoeningen dan covid-19 in het gedrang komt. "We nemen eigenlijk een hypotheek op de non-covidzorg."

Gemiddeld 17 dagen op IC

Daarbij gaf hij aan dat operaties waarbij patiënten na afloop enige tijd op de IC moeten liggen, mogelijk uitgesteld worden. "Covid-patiënten die op de intensive care belanden, liggen daar gemiddeld 17 dagen. Iemand die een openhartoperatie heeft ondergaan, heeft gemiddeld 24 tot 48 uur intensieve zorg nodig. Iemand met covid-19 neemt dus de plaats in voor tien patiënten of meer", aldus Kuipers.

De verwachte toename van het aantal patiënten op de IC's komt volgens Kuipers doordat het aantal besmettingen vorige week 10 procent hoger lag dan een week eerder. "Dat is twee weken na het paasweekend, toen was het mooi weer en gingen mensen veel bij elkaar zitten", was zijn verklaring voor de stijging. "Een deel van die mensen komt in het ziekenhuis terecht."

STER reclame