Regeringssoldaten in de recent aangevallen stad Palma
NOS Nieuws

Total trekt stekker uit miljardengasproject Mozambique na IS-aanval

Multinational Total stopt voor onbepaalde tijd met een gaswinningsproject in Noord-Mozambique na een bloedige aanval door jihadistische extremisten. Het Franse energiebedrijf beroept zich op overmacht en zet voorlopig een streep door het miljardenproject.

Bij de dagenlange aanval op kustplaats Palma werden eind vorige maand ruim 80 mensen gedood, zowel burgers als medewerkers van het energieconcern. Duizenden inwoners sloegen op de vlucht uit de stad waar Total een hoofdkwartier heeft zitten.

20 miljard dollar

Vandaag zegt het bedrijf dat al het personeel is teruggehaald en de bouwcontracten zijn opgezegd. Het bedrijf was van plan naar schatting zo'n 20 miljard dollar te investeren in het gasproject en had al zo'n 15 miljard dollar vrijgemaakt. In de verklaring staat dat het geweld in de provincie Cabo Delgado het bedrijf dwingt te vertrekken.

De Mozambikaanse autoriteiten stellen in een reactie dat Total zal terugkeren als de situatie volledig onder controle is. Maar NOS-correspondent Bram Vermeulen acht de kans op dat scenario klein, twittert hij :

De noordelijke provincie Cabo Delgado wordt al jaren geteisterd door jihadistische groeperingen, die trouw hebben gezworen aan terreurorganisatie IS. Maar het is onduidelijk hoe nauw die banden zijn. Meer dan 700.000 mensen zijn gevlucht voor de gevechten, die inmiddels ruim 2600 levens hebben geëist.

Voor de kust van de regio ligt een grote hoeveelheid gas. In het enorme project, waar al zo'n tien jaar aan wordt gewerkt, steken meerdere buitenlandse oliemaatschappijen samen naar schatting 50 miljard euro. Het zou het arme Mozambique moeten transformeren tot een van de grootste producenten van vloeibaar aardgas (LNG).

Nederlandse investeringen

Het is nog onbekend welke gevolgen Totals besluit heeft voor de Nederlandse activiteiten in het gebied. Zo verleende baggerbedrijf Van Oord hand- en spandiensten bij de aanleg van de pijpleidingen. Het bedrijf maakte vorig week al bekend de werkzaamheden op te schorten en personeel uit Mozambique terug te trekken.

Het Nederlandse ministerie van Financiën overweegt voor het gasproject een exportkredietverzekering ter waarde van 600 miljoen euro af te sluiten. Het ministerie heeft die plannen nog niet aangepast, maar zegt wel de situatie in de gaten te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl