Duizenden wachten in de haven van Palma op een schip dat hen in veiligheid brengt
NOS Nieuws

IS eist verantwoordelijkheid op voor bloedige inname kuststad Mozambique

In een vandaag verspreide verklaring eist terreurorganisatie IS de verantwoordelijkheid op voor de bloedige inname van de stad Palma in Mozambique. Strijders van IS hebben de controle over Palma overgenomen en meer dan 55 Mozambikaanse militairen gedood, staat in de verklaring. De regering in Maputo sprak gisteren van zeven doden en bevestigde vandaag dat de strijd nog altijd voortduurt.

Duizenden mensen ontvluchten de havenstad Palma, in het noorden van Mozambique. De stad viel dit weekend in handen van gewapende jihadisten. De VN en hulporganisaties proberen de vluchtelingen te hulp te komen. Volgens de Britse krant The Guardian worden zeker 60 mensen nog vermist, vooral buitenlanders die in Palma werken.

De stad bevindt zich in de gasrijke provincie Cabo Delgado. Het Franse concern Total is daar betrokken bij een gaswinningsproject waar bijna 17 miljard euro mee gemoeid is. Het bedrijf heeft ongeveer 1000 medewerkers van een andere onderneming in de buurt in veiligheid gebracht.

'Tactiek en planning verbeterd'

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch sprak ooggetuigen die lijken in de straten van Palma hebben zien liggen. In Cabo Delgado voeren fundamentalisten al sinds 2017 gewelddadige aanvallen uit, waarbij veel burgers zijn gedood en dorpen zijn platgebrand. Volgens de VN zijn vanwege het geweld al meer dan 530.000 mensen op de vlucht geslagen.

De bloedige strijd in Palma wordt volgens de Zuid-Afrikaanse veiligheidsexpert Jasmine Opperman gevoerd door een recent gevormde tak van de terreurgroep. "We zien duidelijk dat de tactiek en de planning van de groep sterk zijn verbeterd", zei ze tegen het Duitse persbureau DPA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl