Pogacar troeft wereldkampioen Alaphilippe af in Luik-Bastenaken-Luik Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tadej Pogacar heeft de 107de editie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De 22-jarige Sloveen was de sterkste van een kopgroep van vijf. Wereldkampioen Julian Alaphilippe kwam als tweede over de streep. De Fransman David Gaudu completeerde het podium.

Bauke Mollema kwam in een uiterste poging nog vlak bij de kopgroep. De 34-jarige renner van Trek-Segafredo finishte op zeven seconden van winnaar Pogacar als achtste en werd de beste Nederlander.

Voor Pogacar is het zijn tweede podiumplaats in Luik-Bastenaken-Luik op rij. Vorig jaar werd de winnaar van de Tour de France derde.

Al vroeg in de etappe werd een kopgroep gevormd van zeven man, met onder anderen de Nederlander Mathijs Paasschens. De vluchters kregen een maximale voorsprong van acht minuten.

Philippe Gilbert, die zijn voorjaar in het water zag vallen door fysieke en mentale problemen, liet zich ook even zien. De 38-jarige Belg won Luik-Bastenaken-Luik tien jaar geleden en viel in deze editie aan na de top van de Haute-Levée. Niet veel later viel Gilbert echter stil en liet hij zich terugzakken in het peloton.

Onrustige fase

De aanval van Gilbert leidde een onrustige fase in. Veel renners, onder wie Greg van Avermaet en Sam Oomen, probeerden te demarreren uit het peloton, maar kregen geen ruimte.

Philippe Gilbert aan de start van Luik-Bastenaken-Luik AFP

Op de Redoute reden vier mannen van Ineos het peloton uit elkaar. Primoz Roglic en Pogacar konden slechts met moeite mee, terwijl onder anderen Alaphilippe, Jakob Fuglsang en Mollema de slag hadden gemist. De renners die gelost waren, konden na een korte achtervolging toch weer aansluiten.

Hergroepering

Op ruim twintig kilometer van de eindstreep waren alle leden van de oorspronkelijke kopgroep ingerekend door het peloton. Richard Carapaz maakte van de hergroepering gebruik en ging er alleen vandoor. De Giro-winnaar van twee jaar geleden begon met twintig seconden voorsprong aan de Côte de la Roche-aux-Faucons.

Toen Pogacar, Alaphilippe, Michael Woods, David Gaudu en Alejandro Valverde, die zijn 41ste verjaardag vierde, aanzetten op de slotklim, was de Ecuadoriaan echter snel weer gegrepen. Roglic, de winnaar van vorig jaar, kon het tempo van de vijf niet bijbenen.

Valverde ging de sprint aan, maar Pogacar was de snelste van de kopgroep. "Ik heb hier geen woorden voor", was de eerste reactie van de kopman van UAE. "Deze wedstrijd winnen tegen zulke grote namen, is geweldig. In de sprint kon ik met veel snelheid uit het wiel van Alaphilippe komen. Ongelooflijk!"

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik

STER reclame