NOS Wielrennen

Vollering wint jubileumeditie Luik-Bastenaken-Luik, voor Van Vleuten

Vollering sprint uit wiel van Van der Breggen naar zege in Luik-Bastenaken-Luik

Demi Vollering heeft de vijfde editie van Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. De Nederlandse was in de sprint de sterkste van een elitegroepje van vijf. Annemiek van Vleuten werd tweede, de Italiaanse Elisa Longo Borghini pakte de derde plek.

"Dit is een droom die uitkomt", reageerde de 24-jarige renster van SD-Worx na afloop.

De jubileumeditie kende dit jaar een langer en zwaarder parcours dan de voorgaande jaren. Lizzie Deignan, de winnares van vorig jaar, kon haar titel niet verdedigen. Zij meldde zich vanwege ziekte af voor de voorjaarsklassieker. In 2019 zegevierde Annemiek van Vleuten, in 2017 en 2018 was Anna van der Breggen de sterkste.

'Droom die uitkomt'

Door de zege van Vollering kent het wielermonument nu voor de vierde keer in vijf edities een Nederlandse winnares. Vollering: "Twee jaar geleden werd ik, in mijn eerste jaar als prof, derde. Dat ik nu eerste ben, is echt een droom die uitkomt", herhaalde ze nog maar eens, met tranen van geluk.

Met een temperatuur van net boven het vriespunt vertrokken de vrouwen zondagmorgen vroeg vanuit Bastenaken. Over een parcours van 141 kilometer reed het peloton voor het eerst dezelfde finale als de mannen later op de dag.

De rensters kregen op weg naar Luik zeven hellingen voor de kiezen en halverwege de race werd het tempo flink opgeschroefd. Op de tweede klim van de dag werden Claire Faber en Silvia Zanardi, die er tussenuit waren geslopen, ingelopen.

De Nieuw-Zeelandse Niamh Fisher-Black, ploeggenote van Anna van der Breggen en Demi Vollering, reageerde daarop door in de aanval te gaan. Het lukte haar echter niet om een voorsprong op te bouwen, een andere ploeggenoot van SD-Worx deed dat even later wel.

Kop van drie

Op de bekendste klim van de koers, de Côte de la Redoute, zo'n 35 kilometer voor de finish viel de Deense Cecili Ludwig Uttrup (FDJ) aan en vormde een groepje met de ontsnapte Ashleigh Moolman (SD-Worx). Trek-renster Lucinda Brand kon op de top van de klim ook nog aansluiten.

Achter de koplopers ontstond een groepje met alle grote favorieten. Marianne Vos, Van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Vollering fietsten rustig achter de drie aan.

Twintig kilometer voor de finish werd de kopgroep uiteindelijk weer ingerekend toen het tempo voorin terugviel. De beslissing viel uiteindelijk vlak na de laatste klim.

Op de Côte de la Roche-aux-Faucons, bepaalde Van der Breggen ineens het tempo en had Vos het moeilijk in het laatste wiel. Met een paar honderd meter voor de top moest ze zelfs heel even lossen, maar het lukte haar weer aan te sluiten bij het groepje van topfavorieten.

Uiteindelijk bleven Van der Breggen, Vollering en Van Vleuten, samen met Katarzyna Niewiadoma en Elisa Longo Borghini, over en trok Vollering in de eindsprint aan het langste eind, vlak voor Van Vleuten.

Hoogste tree op podium

Het is voor Vollering een kroon op haar voorjaar met klassiekers. Vorige week werd ze tweede, achter Vos, in de Amstel Gold Race. Een paar dagen daarvoor was diezelfde plaats op het podium opnieuw haar deel. In de Brabantse Pijl juichte ze te vroeg, Ruth Winder bleek toch net iets eerder haar wiel over de streep te hebben gedrukt.

In Luik was er echter niemand die Vollering nog van de zege af kon houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl