Philippe Gilbert ANP

Philippe Gilbert staat in de Amstel Gold Race zondag nog niet aan de start. De Belg, die in Limburg vier keer (2010, 2011, 2014 en 2017) won, stapt pas bij de Waalse Pijl op 21 april weer op.

"Dag iedereen, ik ben blij te kunnen melden dat ik de competitie in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik hervat", meldt de routinier in een videoboodschap.

De 38-jarige Belg won in 2011 beide koersen. "Het wordt een kans om de tiende verjaardag te vieren van die mooie overwinningen op mijn palmares."

Fysieke en mentale problemen

Gilbert laste eind maart een pauze in om fysiek en mentaal tot rust te komen en miste begin april de Ronde van Vlaanderen. De voormalig wereldkampioen vermoedt zelf dat hij eind 2020 te veel energie heeft gestoken in de revalidatie na zijn zware knieblessure, die hij in de eerste etappe van de Tour de France opliep.

"Achteraf gezien was die blessure veel ernstiger dan gedacht", zei hij destijds. "Ik betaal momenteel de prijs voor het feit dat ik vorig jaar mijn lichaam niet de kans heb gegeven te genezen."

De Gold Race, die Gilbert dus nog aan zich voorbij laat gaan, wordt op een afgesloten parcours rondom Valkenburg verreden, met meerdere beklimmingen van de Cauberg, de Geulhemmerberg en de Bemelerberg.

STER reclame