In Armenië is de erkenning door Biden verheugd onthaald

Turkije roept ambassadeur VS op het matje om erkenning Armeense genocide

De Amerikaanse ambassadeur in Turkije wordt ontboden door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege de erkenning van de Armeense genocide door president Biden.

De Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken had al gezegd de erkenning te verwerpen. Volgens hem is er geen enkele juridische grondslag voor de erkenning. Het land spreekt zelf van "de Armeense kwestie".

Aan de Amerikaanse ambassadeur zal daarom "een sterke reactie" van Turkije worden overgebracht, schrijft het ministerie in een verklaring. "Deze erkenning doet het Turkse volk veel pijn. Deze wond zal moeilijk te herstellen zijn."

Term vermijden

De meeste voorgangers van Biden hebben de term voor de moord en deportatie van honderdduizenden Armeniërs vermeden, om te voorkomen dat de relatie met NAVO-partner Turkije zou worden geschaad. Alleen president Reagan gebruikte het woord genocide, in 1981.

Het Nederlandse kabinet gebruikt tot nu toe de formulering "de kwestie van de Armeense genocide", hoewel een Kamermeerderheid de Armeense genocide drie jaar geleden heeft erkend. In februari riep de Kamer het kabinet nogmaals op zich daarbij aan te sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl