Alaphilippe houdt Roglic in laatste meters af van zege in Waalse Pijl Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 85ste Waalse Pijl is een prooi geworden voor Julian Alaphilippe. De renner van Deceuninck-QuickStep verwees in de laatste meters Primoz Roglic naar de tweede plaats en kwam als eerste over de streep bovenop de befaamde Muur van Hoei, sinds 1983 de onverbiddelijke scherprechter in de laatste honderden meters van de 192 kilometer lange koers door de Ardense heuvels.

Roglic leek de touwtjes 400 meter voor de streep in handen te nemen, maar had buiten de Franse wereldkampioen gerekend. Alaphilippe klampte aan en had vervolgens ook nog een laatste versnelling in de benen.

Zonder titelverdediger Marc Hirschi en topfavoriet Tadej Pogacar, die vanwege twee coronagevallen in de UAE Emirates-formatie niet van start mochten gaan, was het peloton aan het eind van de ochtend op pad gegaan. Al snel vormde zich een kopgroep van acht man, onder wie Maurits Lammertink. Het octet werd een maximale voorsprong van zo'n vijf minuten gegund.

Het peloton op de Muur van Hoei EPA

De marge van de koplopers was geslonken tot 2,5 minuut toen op 62 kilometer van de finish de Belg Louis Vervaeke als eerste boven kwam bij de eerste van drie beklimmingen van de Muur (1,3 kilometer à 9,6 procent).

Lammertink springt weg

Bij de tweede doorkomst, met nog 32 kilometer voor de wielen, was de kopgroep uitgedund tot vijf coureurs - met nog steeds Lammertink - die het peloton tot op een minuut genaderd wisten. Nadat de taaie Amerikaans kampioen Howes voorin was afgehaakt op de Côte d'Ereffe, de tiende helling van de dag, bleef de jagende meute lang op een halve minuut hangen.

Onder impuls van de op de Côte du Chemin des Gueuses weggesprongen Tim Wellens werd het gat snel kleiner. Voor Lammertink het sein om het alleen te proberen en zijn metgezellen in de kopgroep achter zich te laten. Maar het was onbegonnen werk voor 30-jarige renner van Intermarché-Wanty-Gobert, die na enig gespartel uiteindelijk 1,5 kilometer voor de streep bedankt werd voor zijn diensten.

Derde zege

Een grote groep viel de Muur richting de finish aan. Primoz Roglic nam het initiatief en sloeg ook een gaatje van enkele fietslengtes. Alleen Julian Alaphilippe wist de versnelling van de Jumbo-Visma-troef te beantwoorden om er in de laatste steile meters ook nog voorbij te steken.

Waalse Pijl-winnaar Julian Alaphilippe geflankeerd door Primoz Roglic en Ajandro Valverde EPA

Zijn parcourskennis betaalde zich daarmee volledig uit. Voor de 28-jarige Fransman, die net als Anna van der Breggen eerder op de dag bij de vrouwen zegevierde in de regenboogtrui, was het na 2018 en 2019 al zijn derde triomf in de Waalse Pijl. In 2015 en 2016 finishte hij als tweede. Roglic was juist aan zijn eerste Waalse Pijl begonnen.

Viervoudig winnaar Alejandro Valverde (2014, 2015, 2016 en 2017), die komende zondag zijn 41ste verjaardag viert, kwam als derde over de streep. Bauke Mollema was op de elfde plaats de beste Nederlander.

Uitslag 85ste Waalse Pijl

STER reclame