Koningin van de Muur: Van der Breggen wint Waalse Pijl voor zevende keer op rij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Anna van der Breggen heeft in haar laatste deelname voor de zevende keer op rij de Waalse Pijl op haar naam geschreven. De wereldkampioene moest alle zeilen bijzetten om Kasia Niewiadoma af te schudden op de Muur van Hoei, maar de Poolse kraakte in de laatste honderd meter.

Elisa Longo Borghini wist Annemiek van Vleuten nog net van de derde plek te stoten.

"Ik ben ontzettend blij dat ik dit nog kan", zei de stralende Van der Breggen na afloop. "Was dit de moeilijkste? Ja, misschien wel. Het was een mooie strijd met Kasia. Ze was écht sterk."

De vrouwen begonnen al om 8.30 uur vanaf de Grote Markt van Hoei aan de 24ste editie van de Waalse Pijl met Van der Breggen, Marianne Vos (vijfvoudig winnares in Hoei) en Van Vleuten als favorieten.

Zij hielden zich de eerste uren rustig en lieten de jonge Nederlandse Femke Gerritse en Pools kampioene Marta Lach lange tijd op kop rijden.

Sterke adjudanten openen de finale

Schaduwfavorieten als Kasia Niewiadoma en Elise Longo Borghini wisten dat ze de koers hard moesten maken en stuurden met Elise Chabbey (Niewiadoma), Lucinda Brand (Longo Borghini) en Anna Henderson (Vos) drie sterke adjudanten in de aanval.

Brand, Henderson en Chabbey passeerden als eersten de streep op de Muur van Hoei en dwongen de ploeg van Van der Breggen zo tot de achtervolging.

Koplopers Lucinda Brand, Anna Henderson en Elise Chabbey bij de eerste passage van de Muur van Hoei. NOS

"We maakten een paar tactische fouten en moesten in de achtervolging", zei Van der Breggen na afloop. "Maar het team heeft dat geweldig opgelost."

Op de eerstvolgende klim werden eerst Henderson en later ook Brand en Chabbey in de kraag gevat. Dat was voor Ruth Winder, de winnares van de Brabantse Pijl, het sein om ervandoor te gaan.

In die Brabantse Pijl klopte ze Demi Vollering op de streep, nadat de Nederlandse iets te vroeg was begonnen met juichen. Nu was het Vollering die als eerste achter Winder aanging, maar ze zakte al snel terug in de flink gereduceerde groep met favorieten.

Chabbey gaf echter niet op, demarreerde nogmaals en ging op zoek naar de Amerikaans kampioene, maar die poging ging de mist in toen de Zwitsers kampioene in een bocht onderuit ging.

Aanval na aanval

Op de voorlaatste klim plaatste Van Vleuten haar aanval, maar wist daar alleen Vos mee te elimineren. Vollering counterde en leidde daarmee een aanval in van Van der Breggen zelf. Ook die aanval slaagde niet en naarmate de slotklim op de Muur van Hoei naderde, stokte het spervuur aan aanvallen.

Dat kwam vooral omdat Vollering het tempo hoog hield, in dienst van Van der Breggen. Koploper Winder hield intussen bewonderenswaardig stand en begon met een marge van zo'n 15 seconden aan de gevreesde klim.

Voor Van der Breggen was het de laatste keer dat ze het zegegebaar kon maken op de Muur van Hoei. Volgend jaar zit ze in de ploegleidersauto.

"Ik voelde ook wel wat meer druk, omdat de meiden zo hard voor mij gewerkt hebben", verklaarde Van der Breggen na afloop van haar laatste Waalse Pijl. Volgend jaar zit ze in de ploegleidersauto. "Volgend jaar zal ik ze niet meer lastigvallen, dan is iemand anders de kopvrouw. Ik ben vooral heel blij om het zo te besluiten."

Dankzij het werk van Vollering zat Van der Breggen in een mum van tijd in het wiel van Winder en zo begon ze met zeven andere favorieten aan de Muur. Van der Breggen nam gedecideerd de kop en alleen Niewiadoma kon makkelijk volgen.

In een fraaie tweestrijd reden beide vrouwen zij aan zij naar de top, maar op zo'n honderd meter voor de streep moest de Poolse toch passen. Breed lachend passeerde Van der Breggen de streep na haar zevende (en laatste) zege op de Muur van Hoei.

Van Vleuten leek zich op kleine achterstand naar het podium te knokken, maar werd in de laatste meters nog gepasseerd door Longo Borghini.

Loftrompet voor Vollering

Toen Van der Breggen nog een aanstormend talent was, offerde ze haar eigen kansen op voor Marianne Vos bij de WK's van 2012 (Valkenburg) en 2013 (Florence). Wellicht dacht ze daaraan toen ze na afloop de loftrompet stak voor ploegmaat Vollering.

Anna van der Breggen wint voor de zevende keer de Waalse Pijl NOS

"Ze reed het gat helemaal dicht naar de Muur", zei Van der Breggen vol bewondering. "Als je zo jong bent en dan zo'n beslissing kunt maken, dan zegt dat heel veel voor de toekomst."

STER reclame