Armin Laschet bij het CDU-partijbureau in Berlijn, gisteren AFP

In Duitsland heeft het bestuur van de christendemocratische CDU Armin Laschet aangewezen als kanselierskandidaat. Na een overleg van zo'n zes uur kreeg de partijvoorzitter 31 stemmen, tegen negen voor zijn tegenstrever Markus Söder, de voorzitter van CDU's Beierse zusterpartij CSU. Er waren zes onthoudingen.

Daarmee lijkt de machtsstrijd tussen Laschet (60) en Söder (54) beslist, maar helemaal rond is het nog niet. Tegenstander Söder moet nog laten weten of hij de uitslag accepteert. Die heeft nog niet op de stemming gereageerd; eerder zei hij wel zich bij de wens van de grotere zusterpartij te zullen neerleggen.

Hoewel ook de partijtop de voorkeur had uitgesproken voor Laschet, was Söder tot nu toe strijdbaar. Hij benadrukte daarbij dat hij volgens peilingen populairder is dan Laschet en dat het alle hens aan dek is voor de CDU/CSU-combinatie. "We staan er heel slecht voor. Het gaat er dit jaar niet om wie van de CDU/CSU gaat regeren, maar of we wel in de regering komen", zei hij.

Trekt Söder zich terug?

"Er wordt hier wat afwachtend gereageerd, en dat is niet zonder reden", zegt NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek. "Eerder heeft Söder ook gezegd dat hij zich zou neerleggen bij het besluit van de CDU en toen heeft hij dat toch niet gedaan, omdat hij vond dat het besluit van het bestuur een 'achterkamertjesbesluit' was. Maar na zijn toezegging van gisteren, moet hij wel met een heel creatieve uitweg komen, om zich toch niet terug te trekken."

Opmars Groenen

Of de Kanzlerkandidat van de CDU/CSU ook daadwerkelijk Merkel zal opvolgen als kanselier is inderdaad allerminst zeker. In peilingen zijn de Groenen bezig aan een opmerkelijke opmars. De partij doet het dusdanig goed dat er rekening mee wordt gehouden dat de gisteren naar voren geschoven lijsttrekker Annalena Baerbock de nieuwe Duitse bondskanselier wordt.

De Duitsers gaan op 26 september naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

STER reclame