Laschet en Söder (op scherm) willen Merkel opvolgen EPA

Een openlijke machtsstrijd in de laatste grote volkspartij van Europa: de Duitse christendemocraten van de CDU/CSU worden het maar niet eens over hun lijsttrekker voor de parlementsverkiezingen in september. Zowel CDU-voorzitter Armin Laschet als Markus Söder, voorzitter van de Beierse zusterpartij CSU, heeft gezegd de positie te willen en Angela Merkel als bondskanselier te willen opvolgen.

Het leek erop dat vandaag de kogel door de kerk was, omdat de top van de CDU zich unaniem voor Laschet heeft uitgesproken, maar Söder geeft niet zomaar op. "Dit is niet een beslissing die je met twintig of dertig man neemt. Verkiezingen worden alleen met een brede steun gewonnen."

'Andere keus'

Gisteren zei Söder nog dat hij alleen Kanzlerkandidat wil worden als de CDU hem wil en steunt. Toch wil hij zich na het besluit van de CDU-top nog niet terugtrekken als kandidaat. Daarvoor is het besluit te belangrijk, zegt hij. "We staan er heel slecht voor. Het gaat er dit jaar niet om wie van de CDU/CSU gaat regeren, maar of we wel in de regering komen", aldus Söder.

Söder, en ook de rest van de CSU-top, beroept zich op de peilingen. Söder is bij de Duitse bevolking duidelijk populairder dan Laschet. In een recente enquête gaf 54 procent aan hem als goede lijsttrekker en mogelijke opvolger van Merkel te zien, en slechts 19 procent vindt dat van Laschet. Söder vandaag: "We moeten de mensen wel duidelijk maken waarom de partij een andere keus maakt dan het volk wil."

Söder heeft zijn populariteit vooral te danken aan zijn rechtlijnige optreden in de coronacrisis. Laschet veranderde meerdere keren van koers en wordt daarom als minder sterke leider gezien. Laschet zegt zich niet door peilingen te willen laten leiden.

"Er zijn talloze voorbeelden van hoe die populariteitswaarden nog veranderen kunnen", aldus Laschet. Hij won meerdere malen verkiezingen ondanks slechte prognoses. Vanwege zijn vermogen slecht nieuws en kritiek te incasseren, zonder om te vallen, omschrijft het tijdschrift Der Spiegel hem als de Rocky Balboa van de Duitse politiek.

Laschet (l) en Söder na een ontmoeting in Berlijn, gisteren AFP

Hoe gaat het nu verder? Söder wil nu eerst nog met andere mensen in de partij gaan praten. Hij wil het signaal van de CDU-top niet negeren, zegt hij, maar hij wil ook andere signalen die hij heeft gekregen niet negeren.

Hij wil onder meer met de CDU-fractieleden van de Bondsdag gaan praten. Hoe de beslissing nu genomen gaat worden is onduidelijk. Söder heeft aangegeven voor het eind van de week een knoop te willen doorhakken

STER reclame