Markus Söder AFP

Markus Söder, deelstaatpremier van Beieren, heeft zich kandidaat gesteld om lijsttrekker te worden voor de CDU/CSU bij de Bondsdagverkiezingen in september. De partijtop van de Duitse christendemocraten was vanmiddag bijeen om te overleggen over de opvolging van bondskanselier Merkel.

Daarmee ontstaat er een tweestrijd tussen CSU-leider Söder en CDU-partijleider Armin Laschet, die tevens deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen is.

Er werd al maanden gezinspeeld op de kandidaatstelling van Söder, maar de Beierse premier had zich tot dusver niet officieel kandidaat gesteld. Vandaag gaven beiden een presentatie voor de partijtop, waarin de twee hun toekomstplannen voor Duitsland uiteenzetten.

In een persconferentie na afloop van de ontmoeting zei Söder dat zowel hij als Laschet "capabel" is, maar dat er moet worden gekeken naar wie de beste kansen heeft om de verkiezingen te winnen. De keuze van de partijtop is nog niet gemaakt, zei hij.

Söder populairder, Laschet meer partijsteun

Volgers van de Duitse politiek gaan ervan uit dat Söder het zal afleggen tegen Laschet, die meer steun in de partij geniet. "Bovendien is de CDU groter dan de Beierse CSU van Söder, dus het zou logischer zijn als Laschet wint", zegt NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek. Een CSU-leider als Kanzlerkandidat is eerder voorgekomen, maar desondanks vrij uitzonderlijk.

Daarentegen geniet Söder onder het publiek een veel grotere populariteit. In een recente peiling zei slechts 19 procent van alle Duitsers dat Laschet een goede kandidaat zou zijn. 54 procent noemde Söder een goede kandidaat. Ook onder stemmers van de Union, zoals de CDU/CSU-combinatie wordt genoemd, is Söder populairder.

Laschet wordt gezien als bruggenbouwer, maar heeft zich tijdens de coronacrisis te weinig koersvast opgesteld, zegt Van de Hulsbeek. "Het ene moment pleitte hij voor versoepelingen, het andere moment voor een lockdown. Söder bleef juist gedurende de hele crisis rechtlijnig."

Hoe verder?

Het is onduidelijk wanneer de lijsttrekker precies wordt aangewezen. Morgen komt de top van de CDU (dus zonder CSU) weer bijeen en wordt er gesproken met Laschet. "Als hij de gehele top weet te overtuigen, dan maakt Söder weinig kans meer", verwacht Van de Hulsbeek.

Söder zegt alleen Kanzlerkandidat te willen zijn als de CDU hem daarin steunt. Als de partij hem niet wil, zal dat geen invloed hebben op de samenwerking met de CSU, verklaarde hij.

Ergens deze week zal de beslissing vallen, denkt ze. De druk om snel te beslissen is hoog, omdat de verkiezingen al over zes maanden zijn en de partij kampt met een gedeukt imago door een recent corruptieschandaal rond de aankoop van mondkapjes en kritiek op het coronabeleid.

CDU/CSU op verlies

De afgelopen maanden heeft de CDU/CSU flink ingeleverd in de peilingen, maar de christendemocraten gaan nog wel aan kop. Op zo'n 5 procentpunt afstand volgen Die Grünen.

Door de opmars van de groene partij wordt er voor het eerst in decennia rekening gehouden met een Duitse coalitie zonder CDU/CSU. Vorige maand behaalden de zogeheten stoplichtcoalitie van de Groenen, de sociaaldemocratische SPD en de liberale FDP bij regionale verkiezingen in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts een meerderheid. De CDU van Laschet behaalde in beide deelstaten juist de slechtste verkiezingsuitslag ooit.

STER reclame