José Manuel Díaz gaat als eerste over de finish, met achter hem Jay Vine en Eduardo Sepúlveda Getty

José Manuel Díaz heeft in de Ronde van Turkije de vijfde etappe gewonnen. De Spanjaard van de kleine ploeg Delko bleek in de koninginnenrit naar de top van de Gögübeli de sterkste klimmer.

Díaz nam de leiderstrui over van Mark Cavendish, die de afgelopen drie etappes won. De 35-jarige Brit haakte af aan de voet van de laatste beklimming en verloor veel tijd.

Op de laatste klim (12,1 kilometer à 6,3 procent) werd de Zwitser Joel Suter als laatste vroege vluchter in de kraag gevat, waarna de strijd om de ritwinst kon beginnen.

Profcontract via Zwift

De Deen Anthon Charmig was de eerste die vertrok en hij pakte direct een gaatje. Charmig werd teruggehaald door Alpecin-renner Jay Vine, die afgelopen winter een contract verdiende via het online platform Zwift.

De 25-jarige Australiër was in december de winnaar van de Zwift Academy, een talentenprogramma van het online wielerplatform. De hoofdprijs was een profcontract bij Alpecin-Fenix.

Toch ging de ritzege in Turkije niet naar Vine. Díaz was meegeslopen met de Australische online-renner en versloeg hem in de eindsprint. Na drie tweede plekken van Jasper Philipsen greep Alpecin-Fenix zo opnieuw net naast de dagzege.

Jetse Bol was de beste Nederlander op de zeventiende plek, op 1.23 van ritwinnaar Díaz.

Algemeen klassement

In het algemeen klassement heeft Díaz 4 seconden voorsprong op Vine en 6 op Eduardo Sepúlveda, die in de vijfde etappe als derde eindigde. De Ronde van Turkije gaat vrijdag verder met een relatief korte rit over 129 kilometer van Fethiye naar Marmaris.

STER reclame