Vakbond en werkgevers: 'Verleng noodsteun, geen lastenverzwaringen'
Vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW willen dat de coronasteunmaatregelen tot het einde van het jaar verlengd worden. Daarvoor pleiten de twee partijen in een herstelplan, waarover ze schrijven in een gezamenlijke brief aan informateur Tjeenk Willink, het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer.
De twee belangenorganisaties schrijven de brief samen, omdat zowel werkgevers als werknemers er baat bij hebben als bedrijven meer lucht krijgen en personeel minder snel op straat komt te staan. In Den Haag wordt nog gesproken over een verlenging van de noodsteun, en een herstelplan ligt ook op tafel bij de formatiegesprekken.
CPB ziet nut van afbouw steun
In maart, bij de publicatie van de meest recente economische ramingen, zei het Centraal Planbureau nog dat er goede redenen zijn om de steunmaatregelen juist af te bouwen. Dat kan volgens het bureau als de beperkende maatregelen worden opgeheven, maar ook als er voor langere tijd contactbeperkingen en lockdowns blijven.
Te lang steun aan bedrijven is schadelijk voor de economie, aldus het CPB, en staat herstel in de weg. Hoe langer de steun duurt, hoe minder effectief die is en hoe meer die bedrijven ervan weerhoudt om te vernieuwen.
Tien jaar tijd om af te betalen
Andere punten in het herstelplan van FNV en VNO-NCW gaan onder meer over de schulden die ondernemers hebben opgebouwd bij de overheid, zoals uitgestelde belastingen. Ze zouden tien jaar de tijd moeten krijgen om die schulden af te betalen.
En het nieuwe kabinet zou moeten afspreken om de komende 2,5 jaar niet te bezuinigen, en ook de lasten voor burgers en bedrijven niet te verzwaren, vinden de vakbond en werkgeversorganisatie. Veel politieke partijen hadden voor de verkiezingen in hun verkiezingsprogramma staan dat ze een lastenverzwaring voor bedrijven willen, hoewel die gingen over de komende vijf jaar.
Verder pleiten FNV en VNO-NCW bijvoorbeeld nog voor een fonds dat vanaf volgend jaar problematische schulden tijdelijk kan overnemen van burgers en ondernemers die in de problemen zijn gekomen door corona.
Voor bedrijven die mensen gaan ontslaan moet er een regeling komen die ze stimuleert om jongeren aan het werk te houden en ouderen eerder te laten stoppen met werken. Een nationaal om- en bijscholingsprogramma moet jongeren die niet meer werken of nog aan de slag moeten, klaarstomen voor sectoren waar veel vraag is naar mensen.
Kosten onduidelijk, maar geen probleem
Het plan moet voor 1 juni klaar zijn en voor de komende 2,5 jaar gelden. De steunpakketten lopen nu per 1 juli af en volgens FNV-voorzitter Elzinga en VNO-NCW-voorzitter Thijssen leidt dat tot onzekerheid bij zowel werkgevers als werknemers.
Hoeveel geld het plan zal kosten, is niet duidelijk. Maar volgens de voorzitters van de organisaties hoeft geld niet het probleem te zijn. "Zo'n herstelplan kan ook budgettair verantwoord, omdat Nederland met zijn staatsschuld dan nog altijd in de veilige regionen zit", schrijven ze in de brief.