Demonstranten scanderen 'Don't shoot' naar de politie
NOS Nieuws

Wake en opnieuw protesten in Minneapolis na doodschieten zwarte man

In en om de Amerikaanse stad Minneapolis is opnieuw geprotesteerd vanwege de dood van Daunte Wright, die afgelopen weekend om het leven kwam nadat een agent hem had neergeschoten. De lokale politie zegt dat het er alle schijn van heeft dat het per ongeluk gebeurde, omdat de agent haar pistool aanzag voor een stroomstootwapen.

De dood van Wright, een zwarte man van 20, leidt al dagen tot een gespannen sfeer in Minneapolis. Ook omdat in de stad het proces gaande is tegen oud-agent Derek Chauvin, die terechtstaat voor de dood van George Floyd.

De politie heeft bodycambeelden van het doodschieten van Wright openbaar gemaakt, waarop te horen is dat de agent haar taser wilde gebruiken:

Agente verwart wapen met taser en schiet zwarte man dood

Wright werd volgens de politie staande gehouden omdat zijn kenteken was verlopen. Tijdens de controle kwamen de agenten erachter dat hij werd gezocht vanwege het wegblijven uit de rechtszaal toen hij terechtstond voor verboden wapenbezit en een vluchtpoging voor de politie.

In de nacht van zondag op maandag liepen protesten uit op vernielingen en confrontaties met de politie, maar vannacht leken de betogingen minder groot en minder gewelddadig. Wel werd een avondklok, die de autoriteiten vanwege de onrust hebben ingesteld, door een boze menigte genegeerd.

Daarop zette de politie flitsgranaten in om de groep demonstranten uiteen te drijven. "Handen omhoog! Niet schieten" scandeerden de betogers naar de oproeragenten.

Ook gisteravond zette de de politie traangas in:

Opnieuw protesten in Minneapolis na doodschieten zwarte man

Eerder op de avond werd een wake voor de doodgeschoten Wright gehouden. Daar werd de twintiger door zijn nabestaanden omschreven als een goedaardige vader die zich een slag in de rondte werkte om zijn 2-jarige zoon gelukkig te kunnen laten opgroeien.

"Mijn hart is gebroken. Ik mis hem enorm, en hij is nog maar één dag dood", zei zijn moeder in een toespraak. Ze gelooft niet dat Wright als gevolg van een vergissing om het leven is gekomen. Een halfbroer van Wright voegde daaraan toe: "Hij is overleden omdat de politie schietgraag is."

Herstel van vertrouwen

President Biden heeft iedereen opgeroepen de rust te bewaren. "Vreedzaam protest is begrijpelijk, maar voor geweld is er geen rechtvaardiging", zei hij vanuit het Witte Huis.

Op Twitter schrijft hij dat het onderzoek naar de dood van Wright moet worden afgewacht, maar dat "we in ieder geval moeten werken aan het herstel van het vertrouwen en ervoor moeten zorgen dat niemand boven de wet staat".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl