Er werd met stenen gegooid en meerdere politieauto's werden vernield
NOS Nieuws

Onrust en vernielingen bij Minneapolis na dodelijk politiegeweld tegen zwarte man

In de Amerikaanse staat Minnesota zijn honderden mensen gisteravond de straat op gegaan na een nieuw geval van politiegeweld tegen een zwarte man met een dodelijke afloop. Het 20-jarige slachtoffer overleed in zijn auto, kort nadat een agent een schot op hem had afgevuurd. Dat gebeurde zo'n 16 kilometer van de plek waar George Floyd in mei vorig jaar overleed nadat een agent minutenlang met een knie op zijn nek zat.

Een boze menigte verzamelde zich 's avonds voor het lokale politiebureau in Brooklyn Center. Verschillende politieauto's werden vernield en er werd met stenen gegooid. Als reactie schoot de politie met rubberen kogels. Zeker twee mensen raakten daarbij gewond.

Onrust en vernielingen bij Minneapolis na dood zwarte man

Het slachtoffer, Daunte Wright, was 's middags in een voorstad van Minneapolis met zijn auto aan de kant gezet nadat hij een verkeersovertreding had begaan. De politie stelde vast dat er nog een arrestatiebevel tegen hem uitstond. Op het moment dat de agenten hem wilden arresteren stapte Wright in zijn auto en ging ervandoor.

Een agent schoot vervolgens op hem. Wright reed nog een paar straten verder voordat hij tot stilstand kwam tegen een andere auto en ter plekke overleed. "De staat rouwt opnieuw om de dood van een zwarte man door politie", twitterde gouverneur Tim Walz. De agenten droegen een bodycam. De beelden daarvan worden onderzocht.

Wrights moeder zei tegen de pers dat haar zoon haar belde om te zeggen dat hij werd aangehouden door de politie omdat hij luchtverfrissers aan zijn achteruitkijkspiegel had hangen. Dat is verboden in Minnesota en volgens activisten gebruikt de politie het vaak als excuus om zwarte mensen aan te houden.

Wrights moeder hoorde dat de politie haar zoon opdroeg om uit te stappen. "Ik hoorde gestommel en ik hoorde agenten zeggen: 'Daunte, niet vluchten'."

Bekijk hier de verklaring van zijn moeder:

'Hij verdiende het niet om neergeschoten te worden'

De sfeer is gespannen in Minneapolis vanwege de rechtszaak tegen de voormalige agent Derek Chauvin die minutenlang zijn knie in de nek van George Floyd drukte, waardoor de man overleed.

Chauvin wordt beschuldigd van moord zonder voorbedachten rade, doodslag en derdegraadsmoord, een term die in het Amerikaanse strafrecht wordt gebruikt als iemand onopzettelijk wordt gedood als gevolg van een gevaarlijke daad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl