Minneapolis verandert in vesting vanwege start proces George Floyd
In de Amerikaanse stad Minneapolis hebben duizenden mensen stilgestaan bij de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Vandaag begint in de stad het proces tegen Derek Chauvin, de agent tegen wie de zwaarste aanklacht is ingediend.
Floyd (46) kwam 25 mei vorig jaar om het leven tijdens zijn aanhouding door vier agenten. Nu het proces daarover begint, zijn in en rondom de rechtbank extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Winkels en kantoorpanden zijn dichtgetimmerd en rond de rechtbank zijn betonnen barricades opgeworpen.
Duizenden agenten en leden van de Nationale Garde worden ingezet om eventuele onrust de kop in te drukken. "De vrees is dat bij een onwelgevallige getuigenis of het uiteindelijke vonnis geweld uitbreekt in de stad", zegt NOS-correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarom wilde de advocaat van Chauvin vergeefs dat het proces in een andere stad zou worden gehouden."
Aanklachten
De agent drukte vorig jaar minutenlang zijn knie in de nek van George Floyd, die aangaf dat hij geen lucht meer kreeg en uiteindelijk de arrestatie niet overleefde. Floyd werd aangehouden na een melding dat hij met een vervalst bankbiljet had betaald. De beelden van het incident veroorzaakten grote commotie wereldwijd en gaven de aanzet tot massale protesten tegen racisme en politiegeweld.
Chauvin wordt aangeklaagd voor moord zonder voorbedachten rade en doodslag. Daar komt mogelijk een derde aanklacht bij: moord met de inzet anderen kwaad te doen. De advocaten van Floyds nabestaanden willen daarmee de kans op een veroordeling vergroten.
De drie andere agenten die bij de aanhouding betrokken waren, worden verdacht van medeplichtigheid. Zij staan vanaf 23 augustus voor de rechter. Alle vier de agenten zijn een dag na de dood van Floyd ontslagen.
Bij de betoging in Minneapolis gaven veel demonstranten aan dat ze bang zijn dat Chauvin wordt vrijgesproken. De agent kwam afgelopen najaar op borgtocht vrij nadat hij de borgsom van 1 miljoen dollar had betaald. Ook de drie andere agenten zijn in afwachting van hun proces op borgtocht vrijgelaten.
Objectieve jury
De eerste drie weken van het proces staan in het teken van de selectie van de jury, die uit een groep willekeurige burgers wordt samengesteld. Zowel de aanklager als de verdediging heeft het recht kandidaten voor de jury te weigeren, als die bevooroordeeld zouden zijn.
"Het is moeilijk om een objectieve jury te vinden voor een zaak die zoveel heeft losgemaakt", zegt De Vries, verwijzend naar de grootschalige protesten die uitbraken na de dood van Floyd. Juryleden hebben daarom een lange lijst met vragen moeten beantwoorden, zoals "hoe vaak heb je de beelden van het incident gezien?" en "heb je mee gedaan aan Black Lives Matter-protesten?"
De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling niet voor 29 maart zal beginnen en de hele maand april zal duren.