Nieuwe gelekte bodycambeelden van arrestatie George Floyd
De Britse krant Daily Mail heeft nieuwe beelden in handen van de arrestatie van George Floyd. Te zien is hoe Floyd vrijwel direct in paniek raakt tijdens zijn aanhouding. De beelden zijn afkomstig van een van camera's die agenten op hun lichaam droegen.
Floyd overleed eind mei na een hardhandige arrestatie in de Amerikaanse stad Minneapolis. Twee agenten hadden hem in de boeien geslagen na een melding dat hij met een vervalst bankbiljet had betaald.
In de video van bijna negen minuten is te zien hoe een agent met getrokken vuurwapen Floyd uit zijn auto haalt. "Schiet me alsjeblieft niet neer", smeekt hij. "Ik ga je niet doodschieten", reageert de agent.
De rechter in de zaak tegen vier betrokken politiemensen gaf geen toestemming om de beelden van de politiecamera's te publiceren. Wel mochten media er in de rechtbank naar kijken. Het is onduidelijk hoe de Britse krant nu aan de beelden komt.
Op de beelden is te zien hoe Floyd in paniek raakt. Let op: ze kunnen als schokkend worden ervaren:
EXCLUSIVE - FULL VIDEO: Leaked police bodycam footage shows George Floyd's arrest for the first time
Floyd stribbelt tegen als de agenten hem in de politie wagen willen zetten. Hij roept dat hij onlangs corona heeft gehad. Ook schreeuwt hij dat hij claustrofobie heeft: "Ik ga daar dood".
Uiteindelijk werken de agenten hem tegen de grond. Politieman Derek Chauvin (44) drukt minutenlang zijn knie tegen de nek van Floyd. De arrestant roept meer dan twintig keer dat hij geen lucht krijgt.
Omstanders maakten een video van de fatale arrestatie:
Uit een schriftelijk verslag van uitspraken die zijn vastgelegd door de camera's die twee betrokken politiemensen op hun lichaam droegen, werd al meer duidelijk over de arrestatie van Floyd. De transcripties geven een gedetailleerd beeld van wat er gebeurde vanaf het moment dat de agenten ter plaatse kwamen tot het moment dat Floyd gereanimeerd werd in de ambulance.
De dood van Floyd leidde tot een golf aan protesten tegen politiegeweld en racisme, ook buiten de Verenigde Staten. Mensen van over de hele wereld gingen de straat op om hun onvrede te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Ook in Nederland vonden verschillende protestmanifestaties plaats.