AFP

wekdienst.wav

Goedemorgen! Vakbonden CNV en FNV hebben chauffeurs in de transport- en logistieksector opgeroepen vandaag het werk neer te leggen voor een betere cao en Engeland versoepelt de coronamaatregelen.

Geregeld zon, maar ook een enkele winterse bui met hagel of natte sneeuw. Maximumtemperatuur rond 8 graden. De komende dagen blijft het overwegend droog. De zon breekt af en toe door en het wordt een graad of 9. In de nachten vriest het licht.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • Vakbonden FNV en CNV hebben 150.000 mensen die vallen onder de cao voor het beroepsgoederenvervoer opgeroepen vandaag te staken. De vakbonden willen een betere cao voor de transport- en logistieksector.
  • In Engeland worden vanaf vandaag een aantal coronamaatregelen versoepeld. Onder meer de terrassen, kappers en winkels gaan weer open. Schotland, Wales en Noord-Ierland hanteren eigen planningen, die niet veel afwijken van die van Engeland.
  • 189 mensen vertrekken naar Rhodos voor een 'coronaveilige' proefvakantie. De reis naar het Griekse eiland moet inzicht bieden in hoe er straks weer veilig en verantwoord vakantie gevierd kan worden.
  • De rechtbank in Zwolle doet uitspraak in de strafzaak rond de zogenoemde fipronilaffaire. Twee mannen worden ervan verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid, omdat ze volgens het OM bewust een verboden middel hebben gebruikt in pluimveestallen.

Wat heb je gemist?

De manier waarop Nederland omgaat met migranten en asielzoekers lijkt erg op de behandeling van de slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Migranten en asielzoekers zouden de dupe zijn van wantrouwen van de overheid en strakke regelgeving. Daardoor worden ze te snel als fraudeur bestempeld met het risico dat een verblijfsvergunning wordt ingetrokken of dat ze alle ontvangen toeslagen moeten terugbetalen. Volgens de onderzoekers worden asielzoekers door dit beleid te weinig beschermd.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De film Nomadland is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de BAFTA's, de belangrijkste Britse filmprijzen. De film won vier prijzen, waaronder die voor beste film en beste regie. Nomadland gaat over een vrouw die weduwe is geworden, haar baan heeft verloren en met een busje door de Verenigde Staten trekt.

Hoofdrolspeelster Frances McDormand kreeg een BAFTA voor beste actrice. Andere films die gisteravond meer dan één BAFTA wonnen zijn The Father, Soul en Promising Young Woman.

AFP

Fijne dag!

STER reclame