Robben eindelijk weer op het veld, maar Groningen verliest wel van Heerenveen

Bekijk de samenvatting van FC Groningen- sc Heerenveen

Het was een dag waar menig voetbalsupporter reikhalzend naar uitgekeken had. Niet alleen omdat FC Groningen en sc Heerenveen de Derby van het Noorden speelden, maar vooral omdat Arjen Robben na zes maanden blessureleed zijn rentree kon maken.

De voormalig Oranje-international kwam in de 78ste minuut in het veld bij Groningen. Er moest op eigen veld een 0-1 achterstand weggewerkt worden, maar dat mislukte. Heerenveen won het duel met 2-0.

Robben, 37 jaar oud, speelde dit seizoen pas twee duels. Op 18 oktober moest de oud-speler van onder meer Chelsea, Real Madrid en Bayern München tegen FC Utrecht na een kwartier met een kuitblessure het veld verlaten.

Robben na invalbeurt: 'Mooi moment en grote opluchting'

Nog zonder Robben begon Groningen sterk aan het duel met Heerenveen. De ploeg van Danny Buijs kreeg via Strand Larsen en Alessio Da Cruz kansen om de score te openen.

Na 25 minuten beet Heerenveen meer en meer van zich af en testten Henk Veerman, Lasse Schöne en Tibor Halilovic Groningen-doelman Sergio Padt. Vlak voor rust had Joey Veerman de openingstreffer op zijn schoen, maar zijn schot werd gekeerd.

Ook na rust was het een aantrekkelijk duel en onderscheidde Padt zich met een aantal knappe reddingen. Aan de andere kant was Patrick Joosten dicht bij een doelpunt.

Penalty

Twintig minuten voor tijd gaf scheidsrechter Dennis Higler na overleg met de VAR een penalty aan de Friezen nadat Gabriel Gudmundsson Sherel Floranus naar de grond trok. Henk Veerman benutte de strafschop en zorgde zo voor de verdiende voorsprong.

De spelers van Heerenveen blij na de openingstreffer

Met Robben in het veld werd Groningen dreigender zonder écht gevaarlijk te worden. Halilovic zorgde vlak voor tijd op aangeven van Joey Veerman voor de eindstand van 2-0.

Het is de eerste uitzege voor Heerenveen na tien uitwedstrijden zonder zege.