Emmen nog één punt verwijderd van veilige zone dankzij zege op Fortuna

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - FC Emmen

FC Emmen krijgt steeds meer zicht op lijfsbehoud. De Drentse degradatiekandidaat versloeg Fortuna in Sittard met 1-3, haalde vijftien punten uit de laatste zeven duels en staat nu op één punt van de veilige plek vijftien.

De nummer tien (Fortuna) en de nummer zeventien (Emmen) van de eredivisie maakten er een echte vechtwedstrijd van in Limburg. Beide ploegen werkten hard en dat leverde in de eerste helft enkele kansen op; Fortuna-aanvaller Lisandro Semedo stuitte na een actie in het strafschopgebied op Emmen-doelman Verrips en Sergio Peña schoot van afstand net over namens de bezoekers.

Na een half uur was Emmen voor het eerst écht dicht bij de openingstreffer; Paul Gladon werkte de bal in het doel van Fortuna, maar het doelpunt kwam niet op het scorebord omdat de aanvaller volgens scheidsrechter Joey Kooij een overtreding had gemaakt voordat hij de bal achter Yanick van Osch tikte.

Meteen daarna kreeg Gladon nog een grote kans, maar de Emmen-aanvaller kwam een paar schoenmaten tekort om de scherpe voorzet van Luka Adzic binnen te glijden.

Strafschop en rood

Vijf minuten na rust kwam Emmen op voorsprong via een strafschop. Scheidsrechter Kooij gaf direct rood aan Fortuna-verdediger Roel Janssen omdat hij Gladon vastpakte in het strafschopgebied. Gladon ging tegen het gras, waarna Peña de 0-1 binnenschoot vanaf de penaltystip.

Peña schiet de eerste strafschop achter Van Osch

Met tien man had Fortuna aanvankelijk wat moeite om het enthousiast aanvallende Emmen af te houden. Gladon schoot een slim balletje van Kerim Frei direct uit de draai knap binnen, maar ook dat doelpunt van de aanvaller uit Hoofddorp telde niet. Dit keer stond Frei buitenspel. Peña moest het veld daarna verlaten met een pijnlijke enkel.

Van held naar schlemiel

Daarna werd Emmen wat slordig. Een kwartier voor tijd werd de ploeg opgeschrikt door een schot van Mats Seuntjens, maar zijn poging werd geblokt door de Drentse verdediging. Emmen was gewaarschuwd, bleek tien minuten later, toen Dimitris Emmanouilidis naar binnen sneed en de 1-1 binnen schoot.

Even leek de Griek de held van Sittard te worden, maar een paar minuten later zorgde hij er persoonlijk voor dat Emmen opnieuw een strafschop kreeg. Emmanouilidis werkte Glenn Bijl tegen de grond in het strafschopgebied. Bijl schoot de bal zelf achter Van Osch: 1-2.

Van Osch krijgt zijn tweede tegentreffer om de oren

In de zesde minuut van de blessuretijd maakte Gladon er ook nog 1-3 van, hoewel het er even op leek dat ook dat doelpunt afgekeurd zou worden. Scheidsrechter Kooij dacht opnieuw aan buitenspel, maar de VAR bracht hem op andere gedachten.

Nog één punt

Dankzij de overwinning is Emmen de veilige zone op de ranglijst genaderd tot één punt. De nummer zestien en vijftien, Willem II en VVV-Venlo (dat zondag nog in actie komt tegen PSV), hebben 22 punten. De ploeg van Dick Lukkien heeft er dankzij de knappe reeks nu 21.

Bekijk hieronder de reacties van Emmen-verdediger Bijl, Fortuna-coach Sjors Ultee en Emmen-trainer Lukkien.

Emmen vol vertrouwen na weer een zege: 'We gaan erin blijven, zeker weten'

Emmen speelt de laatste competitiewedstrijd in Venlo tegen VVV, op 16 mei.