NOS Wielrennen

Jumbo-Visma kraakt ploeg Pogacar: eindzege voor Roglic in Baskenland

Roglic wint Ronde van het Baskenland na knap ploegenspel Jumbo-Visma

Primoz Roglic heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma reed klassementsleider Brandon McNulty in de laatste etappe uit de leiderstrui na een knap staaltje ploegenspel. De Fransman David Gaudu (FDJ) won de korte, maar boeiende rit naar Arrate.

In de zesde en laatste etappe van de Baskische rittenkoers kon het nog alle kanten op. Tussen klassementsleider McNulty (UAE) en de nummer vijf, diens ploeggenoot Tadej Pogacar, zat slechts 43 seconden.

Roglic begon met een achterstand van 23 seconden op McNulty aan de rit van 112 kilometer, waarin de renners maar liefst zeven Baskische beklimmingen voor de kiezen kregen.

Tactiek Jumbo-Visma

Roglic, die donderdag de leiderstrui kwijt was geraakt aan de Amerikaan McNulty, zei voor de start dat het hem niet zo veel uitmaakte of hij zou winnen of niet. "Ik ga gewoon mijn best doen", zei de Sloveen.

Al snel bleek dat Jumbo-Visma wel degelijk voor de winst reed én een plan had. De Nederlandse ploeg, die met een jonge selectie aan de start stond in het Baskenland, stuurde Antwan Tolhoek en Sam Oomen mee in de kopgroep.

Met nog zo'n zestig kilometer te gaan zette Roglic de geletruidrager onder druk door in de afdaling van de vierde klim mee te sluipen met een ontsnapping. Oomen en Tolhoek wachtten hem op, waarna Roglic de oversteek kon maken naar de kopgroep.

In het peloton bleven Tourwinnaar Pogacar en Marc Hirschi aanvankelijk bij McNulty, maar op de vijfde klim bezweek de Amerikaan definitief onder de druk van Jumbo-Visma en kon hij zijn ploeggenoten niet meer volgen.

Pogacar liet de geletruidrager achter op de flanken van de Krabelin (eerste categorie) en probeerde de oversteek te maken naar Roglic en co.

Pogacar sleurt

Roglic nam ondertussen op de vijfde beklimming zelf het initiatief in de kopgroep. Alleen Gaudu en de Brit Hugh Carthy (EF) konden volgen. Het drietal begon met een voorsprong van zo'n 35 seconden op de groep van Pogacar aan de lastige slotklim van de eerste categorie, de Usartza (4,6 kilometer tegen 8,6% gemiddeld). Al snel ging Carthy overboord.

Roglic, die onderweg al tegen zijn medevluchters had gezegd dat de ritzege hem niet zo veel uitmaakte, liet de etappeoverwinning aan Gaudu en kwam zelf ook juichend over de streep.

1-2'tje voor Jumbo-Visma

Van de achtervolgende groep, waarin naast Pogacar onder anderen ook Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Alejandro Valverde (Movistar), Adam Yates (Ineos) en Mikel Landa (Bahrain) zaten, was de Tourwinnaar duidelijk de sterkste. Pogacar bleef sleuren op kop, maar kwam nauwelijks dichterbij en strandde op ruim een halve minuut van Roglic.

De Deen Vingegaard beet zich vast in het wiel van Pogacar en eindigde als tweede in het eindklassement. Pogacar sloot de Ronde van het Baskenland af als de nummer drie, op 1.07 van Roglic.

Roglic schreef de Ronde van het Baskenland ook al in 2018 op zijn naam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl