NOS Wielrennen

Roglic verliest leiderstrui aan McNulty, thuiszege voor Izagirre in Baskenland

Primoz Roglic is zijn leiderstrui in de vierde etappe van de Ronde van Baskenland kwijtgeraakt aan Brandon McNulty. De dagzege ging naar de Bask Ion Izagirre.

Izagirre wint in Baskenland, McNulty rijdt Roglic uit de leiderstrui

McNulty, de Amerikaanse ploeggenoot van Tourwinnaar Tadej Pogacar bij UAE, reed in de afdaling van de laatste klim weg bij de groep met favorieten, samen met Roglic' ploeggenoot Jonas Vingegaard, Ion Izagirre, Emanuel Buchmann, Pello Bilbao en Esteban Chaves.

Chaves demarreerde in de slotkilometer, maar de Colombiaan werd in de laatste meters voorbij gesprint door Izagirre. De Bask van Astana, die in 2019 de laatste editie op zijn naam schreef, was zijn landgenoot Bilbao (Bahrain) net te snel af. McNulty finishte als derde en pakte daarmee ook nog vier bonificatieseconden.

EPA
Izagirre (r) wint de sprint om de dagzege

Roglic pokerde in de achtervolgende groep en kwam 49 seconden later over de streep, in een groepje met onder anderen zijn grote uitdager Pogacar. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma staat nu tweede in het klassement, op 23 seconden van McNulty.

In de vierde etappe van Vitoria-Gasteiz naar Hondarribia (189 kilometer) moesten de renners vier Baskische beklimmingen over. Het zwaartepunt van de rit lag op 24 kilometer van de aankomst, op de Erlaitz: een steile muur van vier kilometer tegen 10,3 procent gemiddeld.

Op die laatste klim wist Mikel Landa weg te rijden uit de groep met favorieten. McNulty, die een achterstand van 30 seconden had op leider Roglic, wist de oversteek te maken. Het duo kreeg echter weinig ruimte van Vingegaard, die het gaatje vlak voor de top wist te dichten voor zijn kopman Roglic.

EPA
Roglic heeft nog wel de groene puntentrui

In de afdaling van de Erlaitz sloop de Deen van Jumbo-Visma mee toen McNulty er opnieuw vandoor ging. Vingegaard, die dit voorjaar al de Italiaanse rittenkoers Coppi e Bartali wist te winnen, schoof dankzij die actie op naar de derde plaats (+0.28).

Nog twee etappes

De Ronde van Baskenland wordt zaterdag afgesloten met een zware bergetappe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl