NOS WielrennenAangepast

Pogacar klopt Roglic in fraai steekspel op Baskische muur, Kelderman weer onderuit

Tadej Pogacar heeft de derde etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. Na een fraai steekspel op de flanken van de steile slotklim klopte hij landgenoot en rivaal Primoz Roglic in de sprint. Roglic blijft wel aan de leiding.

Wilco Kelderman kwam voor de tweede dag op rij ten val en stapte af.

Pogacar klopt Roglic in fraai steekspel op Baskisch muurtje, Kelderman valt weer

Het venijn zat opnieuw in de staart van de etappe van 167,7 kilometer van Amurrio naar Ermualde. In aanloop naar de finale met twee korte, maar steile beklimmingen, reden zeven koplopers het grootste deel van de dag voorop.

De twee aanstichters van die vlucht, de Bask Oier Lazkano en de Deen Mikkel Honoré, hielden het het langste vol, maar illusies van een dagzege zullen ze geen moment gehad hebben.

Valpartij Kelderman

En zo moest het vuurwerk komen op de slotklim naar Ermualde, een muur van 3,1 kilometer met een gemiddelde stijging van 11,1 procent, met stukken van meer dan 20 procent. In de nerveuze aanloop naar die klim ging het voor de tweede dag op rij mis voor Wilco Kelderman.

NOS
Wilco Kelderman staat gehavend langs de kant in de derde rit van de Ronde van het Baskenland.

Samen met Michael Woods ging hij hard onderuit en liep daarbij in ieder geval de nodige schrammen op in onder meer zijn gezicht.

Duel tussen Pogacar en Roglic

Nog voor er echt geklommen moest worden gingen Sergio Higuita, Richard Carapaz en Ben O'Connor in de aanval, met Mauri Vansevenant in de tegenaanval. Toen Tadej Pogacar op de pedalen ging staan, verdween hun voorsprong als sneeuw voor de zon.

Carapaz gaf niet op, maar moest bij een tweede aanval van Pogacar passen. Klassementsleider Roglic beet zich wel vast in het wiel van zijn landgenoot en zo ontstond een fraai duel tussen beide rivalen.

Geen van tweeën wist de ander te lossen en toen ze hun benen stil hielden konden de andere favorieten terugkeren. Dat was het sein voor Pogacar om nog een keer te gaan, maar opnieuw gaf Roglic geen krimp.

Een kilometer onder de top sloten David Gaudu, Adam Yates, Mikel Landa en Alejandro Valverde weer aan bij de twee rivalen. En nog was het niet gedaan.

Prestigesprint om dagzege en bonificaties

In de bochtige laatste honderden meters, waarbij het op en af ging, gingen Roglic en Pogacar sprinten om de dagzege. Pogacar won die prestigestrijd en kwam dankzij de bonificatieseconden vier seconden dichter bij zijn landgenoot.

Roglic heeft nog altijd twintig seconden voorsprong op Pogacar.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl