HH

Goedemorgen! Vandaag opent attractiepark Hellendoorn als eerste pretpark de deuren voor een corona-testpilot. En in de eredivisie staan vier wedstrijden op het programma.

Eerst het weer: het wordt een bewolkte dag, vanuit het zuiden trekt er regen over. Het wordt 7 tot 9 graden met vanavond en komende nacht wat regen en natte sneeuw.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • Als onderdeel van de pilot Testen voor Toegang openen attractiepark Hellendoorn en het Utrechtse sportcentrum Squash vandaag hun deuren voor publiek. Deelnemers aan de pilot moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien bij de ingang.
  • Opnieuw wordt er op het museumplein in Amsterdam gedemonstreerd tegen anti-Aziatisch racisme en discriminatie. Twee weken geleden kwamen ook al zo'n 300 mensen samen om te protesteren.
  • Vier wedstrijden in de eredivisie: Heracles Almelo-Willem II (18.45 u), AZ-Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard-FC Emmen (beide 20.00 uur) en PEC Zwolle-FC Twente (21.00 uur). Alle wedstrijden zijn rechtstreeks te volgen via een liveblog op NOS.nl, in de NOS-app en via Langs de Lijn op NPO Radio 1.
  • En in het Engelse Aintree nabij Liverpool wordt de Grand National, de meest prestigieuze paardenrace van het jaar, voor de 175ste keer gehouden.

Wat heb je gemist?

Webwinkelconcern Alibaba krijgt een miljardenboete van de Chinese overheid. Het bedrijf moet omgerekend 2,3 miljard euro betalen omdat het zijn monopoliepositie heeft misbruikt. Verkopers die actief zijn op Alibaba maar ook op andere verkoopsites werden benadeeld volgens de mededingingsautoriteit.

Volgens The Wall Street Journal gaat het om de hoogste Chinese boete ooit voor een bedrijf. China is al langer bezig met het aanscherpen van het toezicht op grote bedrijven in het land.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voor het eerst in vier weken hebben de vijftien Fransen die zichzelf hebben opgesloten in een grot een teken van leven gegeven. Ze hebben een video opgenomen waarop ze zijn te zien met hun dagelijkse bezigheden. Ook is er een audioboodschap van de leider van het gezelschap, ontdekkingsreiziger Christian Clot.

De vijftien grotbewoners zijn geen ervaren ontdekkingsreizigers, maar 'gewone' Fransen. Ze hebben alleen maar een korte training gehad voorafgaand aan hun vertrek naar de grot.

"Het is heel zwaar", zegt Clot in de opname. "Het is hier 10 graden Celsius en de luchtvochtigheid is 100 procent. Dat slaat op je lichaam."

Eerste beelden van Fransen die 40 dagen leven als grotbewoners

Fijne dag!

STER reclame