
Man vast voor beramen aanslag op vaccinatielocatie Den Helder, OM spreekt van terreurdaad
De politie heeft een man opgepakt die met een vuurwerkbom een aanslag zou hebben willen plegen op een vaccinatielocatie in Den Helder. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een man van 37 uit Den Helder. Hij wordt verdacht van "een misdrijf met een terroristisch oogmerk".
Hij wilde volgens de politie een ontploffing veroorzaken bij het voormalige gemeentehuis van Den Helder, waar mensen nu terechtkunnen voor een coronavaccinatie. De politie heeft hem op 18 maart opgepakt, maar het nieuws komt nu pas naar buiten.
"Hij wilde de bevolking ernstige vrees aanjagen en economische en sociale structuren van het land ontwrichten", laat het Openbaar Ministerie weten. Een woordvoerder zegt dat het vaccinatieprogramma een cruciaal overheidsproces is, en dat de man dat op extreem gewelddadige wijze wilde saboteren.
Hierdoor is ook de volksgezondheid in het geding, redeneren politie en OM. "Hoe minder mensen kunnen worden gevaccineerd hoe meer slachtoffers het virus zal maken." Hoe ver de verdachte was met zijn plannen, kan de woordvoerder niet zeggen.
Eerdere incidenten
Het is niet voor het eerst dat een GGD-locatie doelwit is van (potentiële) vernieling. Een maand geleden ging een explosief af in de coronateststraat van de GGD in het Noord-Hollandse Bovenkarspel. Niemand raakte gewond, want de ontploffing gebeurde toen de teststraat nog niet open was. Wel sneuvelden enkele ramen.
Daarvoor waren al incidenten geweest in Breda, Beek en Donk, Urk en Hilversum, variërend van bekladdingen tot vuurwerkschade:

- liveblog
Helft Amerikanen eenmaal geprikt • VK meldt nog maar tien coronadoden
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zondag 18 april.
Spanning Zwarte Zee loopt op: 'Rusland wil Oekraïne instabiel houden'
Opstomende oorlogsschepen, een militaire oefening en de dreiging van een invasie. Het gebied groeit uit tot het brandpunt in de relatie tussen Rusland en het Westen.
Breda vraagt kabinet of 538-Oranjedag kan doorgaan na massale ondertekening petitie
De petitie is een initiatief van medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in de Brabantse stad. Zij willen dat het proefevenement, waar 10.000 bezoekers naartoe mogen, wordt geannuleerd.