Bloemendaal wint Euro Hockey League voor de vierde keer in historie Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bloemendaal heeft voor de vierde keer de Euro Hockey League (EHL) op zijn naam geschreven. In de finale werd er met 5-2 afgerekend met het Spaanse Atlètic Terrassa. Toch was de overwinning niet vanzelfsprekend voor de ploeg van coach Rick Mathijssen.

Een spectaculaire opening, een kaartenfestival halverwege en een kleine sneeuwstorm tekenden de dertiende editie van het prestigieuze hockeytoernooi. Bloemendaal begon de EHL-finale fel en nam meteen het initiatief.

Door doelpunten van Yannick van der Drift en Thierry Brinkman stond het binnen vijf minuten al 2-0 voor de Nederlandse ploeg. Maar Atlètic Terrassa - dat in de halve finale in de laatste seconde de winnende treffer maakte tegen Uhlenhorst Mülheim - wist tijdens een korte sneeuwstorm de aansluitingstreffer te maken.

In het tweede kwart gingen beide ploegen op zoek naar een treffer om de score uit te breiden dan wel gelijk te trekken. Bloemendaal trok daarin aan het langste eind: een strafcorner werd gekeerd door Atlètic-keeper Marc Calzada maar werd in de rebound door Florian Fuchs binnengetikt.

Met een 3-1 voorsprong brak een periode van rommeligheid aan. Veel overtredingen, groene kaarten en flink wat gele kaarten kwamen het spel in de finale niet ten goede. Bloemendaal kon profiteren van de gele kaarten aan Spaanse kant; een compleet vrije Brinkman in de cirkel kon rustig aannemen en passeerde Calzada voor de tweede keer.

Ondergesneeuwd

Een overtreding van Jorrit Croon zorgde ervoor dat Bloemendaal eventjes met negen man verder moest, maar een geïrriteerde Spaanse ploeg was niet opgewassen tegen het sterke Bloemendaal. "Een hoop geschreeuw, emotie en Spaanse furie werd er doorheen gegooid", stelt Jorrit Croon na de finale. "Hockeyen kwamen ze niet op niveau."

In het laatste kwart moest Atlètic Terrassa het hoofd buigen en was het niet meer opgewassen tegen de ploeg van Mathijssen. Tim Swaen tekende voor de 5-1, Jordi Bonastre voorkwam dat Atlètic Terrassa compleet ondergesneeuwd raakte en zette de eindstand van 5-2 op het scorebord.

Met de winst in 2009, 2013, 2018 en vandaag passeert Bloemendaal met vier zeges UHC Hamburg dat de EHL drie keer wist te winnen.

Bekijk hieronder de reacties van Thierry Brinkman en Jorrit Croon op de EHL-zege.

STER reclame