Spaanse hockeyfurie tegen Nederlandse favorieten: 'We moeten een plan hebben'
Stef Hehemann
Stef Hehemann
Ze waren allebei de underdog in de halve finales, maar toch staan de Spaanse vertegenwoordigers Club de Campo (vrouwen) en Atlètic Terrassa (mannen) vanmiddag in de finales van de Euro Hockey League (EHL). Daarin wachten de Nederlandse topploegen Bloemendaal en Den Bosch.
En dat betekent dat de Spaanse ploegen het opnemen tegen de topfavorieten. Den Bosch stond deze eeuw elk jaar - 2019 uitgezonderd - in een Europese eindstrijd en Bloemendaal won de voorlaatste editie van de Euro Hockey League, in 2018.
Resultaten om van te dromen
Het zijn resultaten waar Spaanse clubteams alleen maar van kunnen dromen. In de geschiedenis van de Euro Hockey League, die sinds het seizoen 2007/2008 bestaat, stond slechts eenmaal een Spaans team in de finale. Dat waren de mannen van Club de Campo in 2011.
En juist datzelfde Club de Campo is de eerste Spaanse club in de finale van de EHL voor vrouwen. De coach, Edu Aguilar, was speler van het fameuze mannenteam van Club de Campo dat in 2011 de EHL-finale van HGC verloor.
De finales van de EHL zijn vandaag live te zien bij de NOS.
Een van zijn aanvalsters, international Carmen Cano, maakte zaterdag de openingsgoal tegen het Duitse Club an der Alster. Een fraaie tip-in. "We hebben de hele week strafcorners geoefend", vertelde Cano na de wedstrijd. "Dit is een variant die we ook in de Spaanse competitie gebruikt hebben, heel moeilijk te verdedigen."
Zware opgave
In de finale wacht nu Den Bosch, al zestien keer winnaar van het belangrijkste Europese clubtoernooi. "We hebben er veel zin in. Het is de eerste keer dat we de EHL samen met de mannen spelen. Dat is prestigieus en het maakt ons trots", aldus Cano.
"Het zal moeilijk worden, Den Bosch hoort tot de beste clubteams van Europa. Maar we hebben een kans en die moeten we proberen te benutten. We willen geschiedenis schrijven, iets moois bereiken."
Bekijk hoe Den Bosch de finale bereikt door in de halve finales Amsterdam na shoot-outs te verslaan.
Dat willen de mannen van Atlètic Terrassa zeker ook. De Catalanen zijn terug in het Wagener, het stadion waarin de ploeg in 2016 de eerste en enige deelname aan de Final Four van de EHL veiligstelden.
Ze bereikten de finale met een treffer in de laatste seconde van de wedstrijd tegen Uhlenhorst. Spelers en begeleiders waren uitzinnig van vreugde en het duurde dan ook een tijd voordat het team het stadion had verlaten.
"Een krankzinnige wedstrijd", aldus verdediger Sam Cortès na afloop. "We dachten dat we naar shoot-outs gingen, maar we maakten op het allerlaatst nog een doelpunt met een van onze beste wapens, de strafcorner."
Zoon van Spaanse vader en Nederlandse moeder
Cortès is zoon van een Spaanse vader en een Nederlandse moeder. Vader Santi was Spaans hockeyinternational en leerde Sams moeder Birgit kennen tijdens een toernooi in Nederland.
"Het blijft voor mij altijd speciaal om in Nederland te spelen", vertelt hij met een lach. "Mijn moeder komt uit Nederland en ik vind het altijd fijn om hier te spelen. Het is niet mijn geboorteland, maar ik versta de taal en spreek het ook een beetje. Ik heb ook veel familie hier."
Cortès speelt niet alleen in Nederland, hij speelt vanmiddag ook tegen een Nederlandse club: Bloemendaal, drievoudig winnaar van de EHL. "Het wordt een moeilijke wedstrijd, net zo moeilijk als tegen Uhlenhorst of misschien nog wel moeilijker. We moeten een plan hebben maar onze staf kennende, zullen ze dat wel hebben."
Bekijk hoe Bloemendaal de EHL-finale bereikt door na shoot-outs Royal Léopold te verslaan.
Dat denkt ook Albert Beltran, middenvelder bij de Catalanen. "Ik ben kapot", verzuchtte hij na de halve finale. "Mijn hele lichaam doet pijn. We zijn zo goed teruggekomen, keer op keer."
Beltran, die in Nederland voor Rotterdam uitkwam en met die ploeg in 2018 in de halve finales van de Euro Hockey League door Bloemendaal werd uitgeschakeld, kent de opponent. "Zij zijn duidelijk favoriet. Maar wij hopen maandag de beker omhoog te kunnen houden."