Vreugde en opluchting bij de hockeysters van Den Bosch na de late gelijkmaker van Fréderique Matla. Orange Pictures

Den Bosch heeft zich geplaatst voor de finale van de eerste editie van de Euro Hockey League voor vrouwen. In de halve eindstrijd was de nummer twee van de hoofdklasse na shoot-outs te sterk voor Amsterdam.

Na reguliere speeltijd stond het 1-1 tussen beide rivalen. Na de late gelijkmaker van Fréderique Matla kroonde keepster Josine Koning zich uiteindelijk tot vrouw van de wedstrijd.

Den Bosch kruipt door oog van de naald tegen Amsterdam in halve finales EHL Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de competitie kreeg Den Bosch tot nog toe slechts een doelpunt tegen, maar dat betekende wel meteen de enige nederlaag (1-0 door een doelpunt van Noor de Baat), uitgerekend tegen Amsterdam. En als een ploeg weet hoe de ijzersterke defensie van de Brabantse topploeg te kloppen is, dan is het wel de formatie van coach Robert Tigges.

Sterker, de laatste zeven onderlinge duels wist Den Bosch niet te winnen van Amsterdam. Voor beide ploegen gold echter dat ze voor het eerst in bijna twee jaar 'een finale' speelden.

Keepersduel

Ook bondscoach Alyson Annan zal met belangstelling hebben gekeken naar keepsters Josine Koning (Den Bosch) en Anne Veenendaal (Amsterdam). Beide goalies kregen evenveel speeltijd in Oranje, maar voor de Olympische Spelen in Tokio zal Annan toch een keuze moeten maken.

De eerste slag in dat duel was voor Amsterdam-keepster Veenendaal, die in het eerste kwart een strafbal van Ireen van den Assem wist te stoppen.

Josine Koning blonk uit in de halve finales van de EHL tegen Amsterdam. Orange Pictures

Het tweede kwart begon met een voor Den Bosch handig uitgelokte strafcorner: Lidewij Welten wachtte geduldig tot de opspringende verdedigster Kimberly Thompson weer op de grond stond om de bal tegen de voeten te spelen.

De pirouette van Fréderique Matla bij die corner kwam niet helemaal uit de verf, maar ze kreeg een herkansing. Dit keer pushte de topscorer van de hoofdklasse (16 goals) rakelings naast.

Foutjes

Daarna meldde Amsterdam zich met een paar snelle uitbraken en moest Den Bosch-doelvrouw Koning zich onderscheiden met reddingen op vlammende schoten van Maria Verschoor en Marijn Veen.

Geschrokken door die kansen begon Den Bosch foutjes te maken in de opbouw waardoor Amsterdam er weer razendsnel uit kon komen via Eva de Goede en Veen. Doelpunten leverde dat echter niet op.

Marijn Veen viert feest met Sosha Benninga Orange Pictures

Na rust drukte Amsterdam door en dat werd al snel beloond. Veen werd op een fraaie manier vrijgespeeld door Verschoor, waarna ze met een knap wippertje Koning verschalkte.

Den Bosch oogde onmachtig en wist pas in het vierde kwart de eerste strafcorner af te dwingen, maar ook die werd met man en macht verdedigd door Amsterdam. Vlak voor tijd dacht Den Bosch toch op gelijke hoogte te komen. Maartje Krekelaar duwde de bal over de doellijn, maar die bleek via de paal eerst op haar lichaam te zijn beland.

Met nog een minuut te spelen viel de gelijkmaker echter alsnog. Welten gaf hard voor en Matla zorgde voor het laatste zetje.

Bekijk hieronder de reactie van uitblinkers Josine Koning (Den Bosch) en Marijn Veen (Amsterdam).

In de daaropvolgende beslissende shoot-outs maakte Josine Koning haar reputatie, opgebouwd bij Oranje, waar. Bij de eerste poging hield ze Verschoor al van een treffer en ook de strafbal van De Goede die daarop volgde (na interventie van de videoscheidsrechter) werd een prooi voor de keepster.

Felice Albers, Veen en Ilse Kapelle waren daarna wel trefzeker voor Amsterdam. Bij Den Bosch hielden Pien Sanders, Matla, Welten en Sanne Koolen het hoofd koel, waarna keepster Koning Lauren Stam tot de tweede Amsterdamse misser dwong.

Den Bosch in finale tegen Club de Campo

Maandag, op Tweede Paasdag, stuit Den Bosch om 16.00 uur in de finale van de EHL op het Spaanse Club de Campo. De Madrileense hockeysters waren na shoot-outs te sterk voor het Duitse Club an der Alster.

De speelsters van Club de Campo vliegen keepster María Rui Castillo om de nek na de zege op Club an der Alster. De Spaansen treffen nu Den Bosch. Pro Shots

Die halve finale kende een vergelijkbaar verloop als die van Den Bosch en Amsterdam. Nadat de Duitsen in de laatste minuut van de reguliere speeltijd nog langszij waren gekomen (1-1), trok de Spaanse kampioen na shoot-outs aan het langste eind: 4-3.

De strijd om de derde plaats tussen Amsterdam en Club an der Alster is zondag om 13.30 uur.

De finales bij de mannen en vrouwen zijn maandag bij de NOS te zien NOS

STER reclame